Uuniperunoiden uusi koti

lauantai 4. syyskuuta 2010

Uuniperunat ovat mahtavaa syysruokaa. Perunat ovat hyvälaatuisia, vasta maasta nostettuja ja hyvällä tuurilla omastakin penkistä on lapioitavissa sopivankokoisia mukuloita. Kauniin punertavat Rosamundat ovat jauhoisia ja usein varsin kookkaita pottuja, joiden mehevyys säilyy pitkässäkin uunikypsytyksessä. Rosamundat lienevätkin uuniperunoista yleisimpiä. Meidän keittiössä uuniperunana on kyllä käytetty liki mitä vain kooltaan riittävää yleisperunaa (rakenteeltaan hyvä on esimerkiksi Van Gogh).

Hyvin hautunut uuniperuna on koisokasvia parhaimmillaan: makeaa ja pehmeää. Jossain vaiheessa minua ärsytti, että jos leivinuuni ei ollut lämpimänä (niin kuin näin alkusyksystä ei monestikaan ole), piti paria perunaa varten pitää sähköuunia pari tuntia lämpimänä. Toki kätevä emäntä olisi sujauttanut samaan uuniin muutakin kypsymään, mutta moiseen kätevyyteen ei aina kykene. Sitten tuttu sähköalan ammattilainen kertoi loistavan vinkin: uuniperunat voi kypsentää aina valmiissa kiukaassa! Sen koommin emme meidän pikkuperheen uuniperunatarpeisiin ole lisäsähköä käyttäneet (ja maailma pelastuu). Kiukaan kivimäärästä riippuen kiukaaseen mahtuu neljästä kuuteen perunaa, joten ison porukan perunoita varten on edelleen lämmitettävä uuni.

Perunat kannattaa laittaa yksin- tai kaksinkertaiseen folioon ja kivien päälle folion saumat ylöspäin. Aina valmiin kiukaan kansi kiinni ja puolen toista, viimeistään kahden, tunnin päästä perunat ovat parhaimmillaan. Voin tai maustevoin ja salaatin kanssa perunat ovat jo loistoruokaa, mutta toki lisäkkeeksi voi tehdä erilaisia täytteitä.

2 kommenttia

Anonyymi kirjoitti...

Uuniperuna: just samaa olen miettinyt että jos ei leivinuunia ole lämmitetty ja haluais uuniperunaa niin ei niitten takia sähköistä kantsiis lämmittää. Mutta tuo sauna juttu mullakin tuli joskus mieleen, mutta en ole vielä kokeillut,vaikka on puusauna ja se on päällä noin parituntia siinähän hyvin kypsyis.tv:hannele k

Hannele kirjoitti...

Joskus olen tehnyt uuniperunoita hiilloksella nuotiolla. Silloin foliokerroksia täytyy olla useampi. Voi olla, että puukiukaan kanssa on samalla tavalla. Kunhan kokeilet niin kerro kuis kävi!

Sisällön tarjoaa Blogger.