Paholaisen hillo (chilinen säilöntävinkki I)

Paholaisenhillo lienee liki jokaiselle tuttu juttu. Makean tulista hilloa tarjoillaan varsin usein ravintoloissa esimerkiksi vuohenjuustosalaatin lisänä. Ilmeisesti ison osan suomalaisissa ravintoloissa tarjottavasta paholaisen hillosta valmistaa Pohjois-Karjalalainen Puljonki. Samainen firma valmistaa myös mainioita liemipohjia ja kastikkeita.

Chilinen hillo on lähtöisin Chigagosta ja useimmiten sitä käytetään grilliruokien lisukkeena. Olen saanut hilloa myös broileripasta-annoksen kaverina. Toimii! Tulinen hillo tuokin mahtavan lisän moneen ruokaan ja sitä voi käyttää myös mausteena (vaikka makean chilikastikkeen sijasta). Pikaisella googletuksella löysin kymmeniä paholaisen reseptejä. Mikähän niistä lienee se aito ja oikea?Olennaisinta lienee makean, tulisen ja hieman suolaisenkin loistava yhdistelmä. Joku vuosi sitten tein punaista paholaista DanSukkerin ohjeella. Nyt yritin koota netin tarjoamista resepteistä parhaat palat jotenkin tähän tapaan:

****

Paholaisenhillo

4 suurta tomaattia
1 (suippo)paprika
1 sipuli
5 valkosipulinkynttä
2-4 chiliä (voimakkuudesta ja tavoitteesta riippuen)
peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
2 rkl hunajaa
½ dl vettä
½ tl suolaa
½ tl mustapippurirouhetta
1 rkl kalakastiketta

1 dl hillosokeria
3 rkl valkoviinietikkaa

Tee tomaattien kuoriin ristiviillot ja kasta ne hetkeksi upoksiin kiehuvaan veteen. Kuori tomaatit ja pilko ne pieneksi silpuksi. Poista paprikasta ja chileistä siemenet sekä siemenkiinnikkeet, kuori sipuli ja valkosipulinkynnet ja pilko kaikki pieneksi. Kuori myös inkiväärinpala ja raasta muiden kasvisten joukkoon. Laita kaikki kasvikset kattilaan, lisää vesi, hunaja, suola, pippuri ja kalakastike. Keitä välillä sekoittaen puolisen tuntia. Halutessasi voit surauttaa hillopohjan tasaiseksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää etikka sekä hillosokeri koko ajan sekoittaen. Keitä hiljalleen vielä 10-15 minuuttia. Mikäli pinnalle muodostuu vaahtoa, vähennä lämpöä ja ota vaahto pois lusikalla. Tarkista maku. Purkita hillo kuumana pestyihin ja (uunissa tai kuumassa vedessä) lämmitettyihin lasipurkkeihin. Jäähdytä hieman huoneenlämmössä ja siirrä purkit sitten jääkaappiin.

****

Sopivan chilin määrän arvioiminen on hankalaa puuhaa, sillä chilien voimakkuuksissa on valtavia eroja lajikkeesta riippuen. Myös kypsyysaste, kasvatustapa, -paikka ja -lämpötila kuulema vaikuttavat sekä makuun että voimakkuuteen. Kokeneiden chiliharrastajien mukaan samastakin kasvista napatut chilihedelmät ovat yksilöitä; yksi on toista tulisempi. Chilin määrän kanssa kannattaa siis olla varovainen ja lisäillä chilisilppua pikkuhiljaa, kunnes toivottu tulisuusaste saavutetaan.