Syysruokien aatelia: Burgundinpata

keskiviikko 6. lokakuuta 2010

Uunissa pitkään muhivat pataruoat ovat kuulaan, ulkoiluun luodun, syyspyhäpäivän pelastus. Ruoanlaitossa menee vain hetki ennen ja jälkeen pitkän haudutusajan, joten aikaa jää loistavasti pitkään lenkkiin tai pihapuuhiin. Pata uuniin, lenkkarit jalkaan ja menoksi!

Ranskalaisvaikutteisen lihapadan mehevöityessä uunissa, voi lenkillä suunnata vaikka kirjakaupan keittokirjaosastolle virittäytymään ranskalaisen keittiön tunnelmiin. Suomen oloihin sopivaa, mutkatonta ranskalaista ruokaa tarjoaa esimerkiksi Hans Välimäen ja Kennerh Narsin Ruokaa Ranskasta Hansin tapaan -kirjauutuus. Parivaljakko on valinnut kirjan ykkösohjeeksi Dijon-sinapissa ja kermassa haudutetun kanin ja kirjassa ohjeistettu burgundinpatakin on kuulema maistunut ranskalaisellekin makutuomarille, vaikka hän valmistaisikin klassikon hieman toisin. Minä valmistin Burgundin padan näin:

****

Burgundilainen lihapata

500g naudan paistia
500g possun lihaa (lapaa tai ulkofilettä)
5 kelta tai punasipulia
5 valkosipulinkynttä
(170 g pekonia)
oliiviöljyä ruskistamiseen
3 rkl venhäjauhoja

4 dl punaviiniä
4 dl vahvaa lihalientä (tai vettä ja 3 rkl fondia)
2 laakerinlehteä
3-4 oksaa tuoretta timjamia
(oksa tuoretta rosmariinia)
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria rouheena

200g herkkusieniä tai esimerkiksi suppilovahveroita

Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen. Leikkaa liha 3-4cm:n kuutioiksi. Kuumenna öljyä padassa (tai paistinpannulla) ja ota lihakuutioihin kaunis ruskea väri. Liha kannattaa ruskistaa parissa, kolmessakin erässä, jotta pata (tai pannu) säilyy riittävän kuumana. Siirrä lihat hetkeksi syrjään ja kuullota hetki kuorittuja ja puolitettuja kelta- ja punasipuleita ja valkosipulinkynsiä. Jos haluat laittaa pataan pekonia, pilko ja ruskista myös se. Laita lihat, pekoni ja sipulit pataan ja ripottele päälle vehnäjauho samalla sekoittaen. Jos olet klönttipelkoinen, voit sihdata jauhot voimakkaasti sekoittaen ensin 1 dl vettä/viiniä ja kaataa vasta sitten suurusteen pataan. Lisää pataan myös punaviini, lihaliemi, laakerinlehdet ja yrttioksat sekä suola ja mustapippurirouhe. Painele lihoja hieman kasaan siten, että kaikki lihat ovat viiniliemessä kokonaan.

Peitä pata kannella tai tiiviillä foliolla ja hauduta pitkään ja kärsivällisesti 2-3 tuntia. Jos haluat laittaa pataan sieniä, kuullota niitä hetki pannulla ja laita ne pataan muiden ainesten joukkoon viimeiseksi haudutustunniksi, puolikin tuntia piisaa. Jos pata on suuri (meidän pata on suunniteltu kompanjalle), jolloin ilmatilaa jää enemmän, voi nesteen määrän tarkistaa kertaalleen haudutuksen aikana. Lisää hieman viiniä tai lihalientä, jos lihojen huiput kurkistavat liemestä.

****

Tarjoa pata perunoiden, muussin, riisin tai vaalean leivän kanssa. Tämä ohje on yhdistelmä kahdesta ranskalaistyyppisestä lihapadasta: Glorian ruoka&viini -lehdessä (6/2010, s.23) olleesta reseptistä sekä naapurista napatusta, kuulema "aikoja sitten lehdestä leikatusta" Burgundinpata-ohjeesta. Lehtileikeohjeen alkuperästä ei ole täyttä varmuutta, mutta fontti viittaa vahvasti Hesarin ruokasivuihin.

Ei kommentteja

Sisällön tarjoaa Blogger.