Lähiruokaa koululaisille?

lauantai 6. marraskuuta 2010

Kuluneella viikolla Savon Sanomissa (SS 3.11.2010) oli mielenkiintoinen juttu lähiruuan käytöstä julkisen sektorin suurkeittiöissä. Samaa suuruusluokkaakin olevien kuntien käytänteissä on valtavia eroja. Kun Kiuruvesi loistaa liki 60%:n lähiruokaosuudella, jää Suonenjoki mansikoistaan huolimatta kauas 16%:n lähiruokapanoksellaan. Kuopio, joka on vertailussa mukana olleista kunnista selvästi suurin, on joukon hännän huippuna (10%). Kymmenen ja kuudenkymmen prosentin välissä on valtava ruokamäärä, ajattelipa asiaa miltä kantilta tahansa.

Minulla on ilo pyörähtää työn merkeissä Kiuruvedellä viikoittain. Lähiruoan panos näkyy myös paikallisissa kaupoissa, jopa huoltoasemalla. Kerran ostin supermarketin herkkutiskiltä suolasieniä ja kysyessäni ovatko sienet poimittu tästä läheltä minulle vastattiin, että "ei ihan läheltä, on siihen sienipaikalle kymmenisen kilometriä tästä tuonne Vieremälle päin ". Kun myyjä kertoi myös sienestäjäpariskunnan nimen, hymyilin hiljaa mielessäni ja ajattelin, että saisinpa kaikista ostamistani elintarvikkeista samanmoisen paikannuksen.

Monen kouluruuan suhteen kiuruvetiset lapset saavatkin kuulla, mistä järvestä tai miltä tilalta ruoka on peräisin. Yksi koululainen kertoi kerran silmät loistaen syöneensä juuri isin pyytämästä kalasta tehtyä kalamureketta. Savon Sanomien mukaan Kiuruveden suurkeittiöt panostavat myös muita enemmän luomuruokaan - hyvä niin, sillä Kiuruvesihän on julistanut olevansa Suomen luomupääkaupunki.

Lähi- ja luomuruokaan sitoutumattomuutta selitellään usein kuntatasolla(kin) rahalla. On kuitenkin niin, että yksinomaan hintaa tuijotettaessa jää paikallisen ruoan tuottama aluetaloudellinen hyöty saavuttamatta. Sisä-Savon seutuyhtymän elintarvikekoordinaattorin mukaan "yhden miljoonan euron lisäostot paikallisilta tuottajilta luovat alueelle jopa 25 uutta työpaikkaa plus verohyödyt."

Luin ilolla Puolivirallista ruokaa -blogista, että Helsingissä on käynnistetty luomuohjelma, jonka tavoitteena on tarjota päiväkotilapsille viisikymmenprosenttisesti luomuruokaa. Askel kerrallaan ja rajoja rikkoen. Vau! Mitä pienet edellä, sitä isot perässä.

2 kommenttia

miia hoo kirjoitti...

Juu, ei olleet sienet ihan siitä läheltä poimittuja ;D

Hannele kirjoitti...

Tuon sienestysmatkan taittaisi vaikka pyörällä :)

Sisällön tarjoaa Blogger.