| | |

Spelttiset älypiparit

Kotona tuoksuu jo jouluiset mausteet. Spelttipiparit saivat kunnian avata tämän adventtiajan keittiökauden. Vaivattomat piparkakkumaisen mausteiset keksit ovat mainiota seuraa vaikkapa glögille ja juustoille. Hieman pähkinäinen maku tulee jauhoina käytetyistä spelttijauhoista. Nykyvehnään verrattuna speltti eli alkuvehnä on tummempaa, ravintoarvoiltaan parempaa ja siinä on täyteläisempi maku. Speltti on yksi ensimmäisistä käyttöönotetuista viljelykasveista, jonka käytöstä on tehty havaintoja noin yhdeksän tuhannen vuoden takaa.

Spelttipipareiden reseptin olen napannut kymmenisen vuotta sitten jostain joulunajan lehdestä. Yrittäessäni etsiä reseptin alkuperää huomasin sen olevan hyvin samankaltainen Birkkalan tilan sivuilla olevan Hildegardin hermo- ja älypipareiden reseptin kanssa. Toki Hidegardin piparireseptejä löytyy googlettamalla muualtakin.

Hildegardin piparit eivät kuulema olekaan mitään tavallisia pikkuleipiä, sillä niiden on todettu rauhoittavan mieltä, antavan energiaa ja kirkastavan älyä.

****

Spelttipiparit

275 g voita
2½ dl fariinisokeria (tai esimerkiksi ruokosokeria)
1 muna
1 tl neilikkaa jauheena
2 tl kanelia
1 tl muskottipähkinää jauheena
2 tl leivinjauhetta
1-1½ dl mantelirouhetta (1 dl = n. 50g)
n. 6 dl puolikarkeita spelttijauhoja

kananmunaa voiteluun
mantelilastuja tai -rouhetta koristeluun

Sekoita pehmitetty voi ja sokeri vaahtomaiseksi seokseksi. Lisää muna voimakkaasti sekoittaen. Yhdistä kuivat aineet toisessa kulhossa ja yhdistä taikinaksi. Taikina saa olla selvästi tavallista piparkakkutaikinaa pehmeämpää, lusikkaan tarttuvaakin. Jaa taikina kahteen tai kolmeen osaan, laita taikina kimpaleet tuorekelmun päälle ja muotoile ne kelmun sisään pötköiksi. Halkaisija saa olla 3-5 cm. Laita pötköt jääkaappiin jähmettymään. Taikina voi hyvin odottaa jääkaapissa seuraavaan päivään, muutamassa tunnissakin homma hoituu. Jos tarvitset hermo- ja älypipareita nopeammin, laita pötköt pakastimeen.

Leikkaa jähmettyneet pötköt noin puolen sentin viipaleiksi, muotoile halutessasi käsin pyöreämmäksi ja litistä hyvin kevyesti. Voitele kananmunalla ja koristele halutessasi mantelilastuilla tai -rouheella. Paista 175 asteessa 10-13 minuuttia. Alkuperäinen ohje kehoitti paistamaan 15 minuuttia, mutta ainakin meidän uunille se on liikaa.

****