|

Tuoretta ruisleipää kotiuunista

Kymmenisen vuotta sitten sain ruisleivän juuren vanhemmiltani. Parikymmentä vuotta sitten äitini sai sen ystävältään. Ystävä oli saanut juuren sukulaisiltaan. Sitä, mistä sukulaiset olivat hapanjuuren saaneet, ei tarina kerro. Ties kuinka kauas juuren juuret ulottuvatkaan.

Se on minun mielestäni mielenkiintoista, että samaa alkuperää olevasta juuresta ja samalla reseptillä tehdyistä leivistä tulee täysin eri makuisia. Minun leipomassa leivässä on ihan omanlaisensa maku, kun taas vanhempieni leivässä on siinäkin selvästi tunnistettavissa olevat piirteensä. Kun jauhoissakaan ei voi olla kovin suurta vaihtelua, olen päätellyt Juurilla olevan hengen. Juuret ovat siis persoonia, jotka elävät ja muokkautuvat ajan kanssa.

Jos naapureilta tai tuttavilta ei ole saatavissa leivän juurta, voi vallan hyvin aloittaa uuden Juuren elämän. Ohje uudelle juurelle löytyy vaikkapa täältä.

Ruisleivän tekeminen ei ole lainkaan vaikeaa, mutta kahdelle päivälle sijouttuvat leipomisvaiheet vaativat tietysti vähän kotona oloa. Yksittäisissä hommissa ei kuitenkaan kauaa nokka tuhise, joten leipää voi leipoa muiden puuhien tai kokkailuiden ohessa.

****

Ruisleipä

Päivä 1:
leivän juuri
1 litra haaleaa vettä
ruisjauhoja

Päivä 2:
1 tl kuivahiivaa ( noin 10g tuoretta)
1 rkl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
ruisjauhoja

Ota juuri ja sekoita se litraan haaleaa vettä. Lisää ruisjauhoja sen verran, että saat aikaiseksi löysän puuromaisen seoksen. Peitä liinalla ja jätä tekeytymään.

Seuraavana päivänä (12-24 tunnin kuluttua) lisää hieman hiivaa, suola ja vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi. Vehnäjauhot helpottavat leivän leipomista, mutta voit aivat hyvin käyttää pelkkiä ruisjauhojakin. Lisää ruisjauhoja vähitellen, kunnes taikina alkaa irtoamaan kulhon reunoista. Taikina saa olla jämäkkää, selvästi jämäkämpää kuin esimerkiksi sämpylätaikina.

Kohota taikinaa leivinliinan alla 2½ tuntia.

OTA JUURI TALTEEN! Eli nipistä taikinasta pieni kourallinen (n. 1dl) talteen. Voit laittaa juuren pakastepussiin ja säilyttää sen joko jääkaapissa (säilyy noin 3 viikkoa, hapantuu hieman vanhetessaan) tai pakkasessa. Meillä juuri on pakkasessa, koska leivän leipomisen tahti on epäsäännöllinen.

Vaivaa kohotettua taikinaa hetki jauhoitetulla pöydällä ja leivo kaksi limppua. Kohota leipiä 50 minuuttia. Paista 200 asteessa (kiertoilmauuni 175 astetta) 1h 10min.

****

Ainoa aika, tietysti paistoajan lisäksi, joka on tarkka on leipien kohottamisaika. 50 minuuttia kannattaa laittaa munakelloon pörisemään, sillä kovin paljon pidempään kohonneet leivät lässähtävät sitten uunissa.

Parhaimmillaan leipä on tietysti tuoreena, vaikka uunituore ruisleipä onkin varsin hankala tapaus siivutettavaksi.