Herkkupannari omenahärdellillä

lauantai 22. tammikuuta 2011

Muistan elävästi kun söin ensimmäistä kertaa tätä ihanan makeaa ja rapeareunaista pannaria. Aikoinaan Göteborgissa opiskelijavaihtoaikaan koin kyllä monta muutakin ikimuistoista ruoka(ja juoma)hetkeä. Osa ruoista kokattiin itse Olofshöjdin opiskelija-asuntojen äärimmäisen mielenkiintoisissa yhteiskeittiöissä, osa herkkuhetkistä koettiin hurmaavan kaupungin sykkeessä.

Ahkerasta haaveilusta huolimatta en ole sen koommin GBG:ssä piipahtanut, mutta sitten kun sinne suuntaan, kipitän pikimiten syömään kanatäytteisen patongin Tintin-kahvilaan. Jälkiruokamuffinsille taidan vyöryä johonkin Hagan kaupunginosan pikkukahviloista. Uu-aa!

Toistakymmentä vuotta sitten Ruotsissa jo silloin vahva kahvilakulttuuri oli meille uutta. Ska vi fika -ilmaus sisälsi paljon muutakin kuin ehdotuksen pelkän pikaisen kahvikupposen hörpäämiseen luentojen välissä. Fiikkaaminen oli tapa olla, viettää aikaa ja nauttia elämästä. Sen jälkeen samantyyppinen kahvittelukulttuuri on jossain määrin rantautunut Suomeenkin, Helsinkiin nyt ainakin. Opiskelijavuosina Oulussa fiikkaamista harrastettiin kyllä yliopiston Humus-kuppilassa, jonka Pastanjauhannan Rosmariini on rankannut Oulun parhaaksi kahvilaksi.

Tänään söimme herkkupannaria omenahärdellillä höystettynä. Jo nääntyneiden omenoiden lohkot paistettiin pannulla pienessä määrässä voita ja päälle ripoteltiin hieman ruokosokeria, joka suli kuumien omenalohkojen pintaan. Vaniljavaahto sopi omenoiden kanssa hyvin, vaikka lisämakeutta pannari ei kyllä enää kaivannutkaan.

****

Herkkupannari

2 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
8 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
50g sulatettua voita

Vatkaa kevyesti kananmunat ja sokeri. Lisää maito sekä toisiinsa sekoitetut kuivat aineet. Sekoita huolella. Lisää sulatettu voi ja sekoita taas. Kaada pannari korkeareunaiselle pellille, joka on vuorattu leivinpaperilla. Paista pannaria 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia.

****

Herkkupannarin reseptin olen saanut ystävältäni, jonka äidin bravuureihin resepti kuuluu.

Ei kommentteja

Sisällön tarjoaa Blogger.