Iloista talvipostia tarhurille

torstai 13. tammikuuta 2011

Kotiin on aina kiva tulla. Tänään ilahduin erityisesti, kun pöydällä odotti lupaava kirjekuori. Jii-haa! Kuoressa oli pikkuruisia mini-grip -pusseja, joihin tilaamani chilin siemenet oli pakattu lajikkeittain. Mukana oli myös Kuinka kasvatan chiliä? -kasvatusopas kompaktissa koossa, pieni näyteputkilo Fatalii Gourmetin Naga Morich -jauhetta sekä pari kaupantekijäispussia siemeniä.

FataliiSeeds:n kautta tilatut siemenet ovat kotimaista tuotantoa, mikä on paitsi harvinaista myös ihaltavaa. Usein kasvisten ja yrttien siemenet joutuu tilaamaan maailmalta, tai vaikka tilauksen naputtelisikin suomalaiselle yritykselle, on siemenet rahdattu pohjolaan muualta. Mutta ajatella, että Jukka "Fatalii" Kilpisen chiliharrastelusta on vuosien saatossa kehkeytynyt bisnes, ymmärtääkseni ammattikin.

Siemenet ovat ainakin aiemmin olleet itävyydeltään erinomaisia. Viime vuoden kasvatuksissa kaikki kasvamaan tökätyt siemenet taisivat muuttua vihreiksi ja muutamaa tarhurin kämmäilystä johtunutta nääntymistä lukuun ottamatta taimiksikin. Jos ensi kesänä haluaa oman tarhan satoa, on siemenet hyvä tilata pikimiten. Toki siemenet voi kaivaa kaupan chlipaloistakin, joskin muitakin lajikkeita kannattaa kokeilla. Multaan tai muuhun kasvualustaan siemenet kätketään mieluusti tammikuun aikana, helmikuun alkupuolellakin vielä ehtii.

Tänä vuonna yritin tilata viime vuotisia miedompia lajikkeita, mutta pusseissa olevien merkintöjen perusteella en onnistunut siinä kovin hyvin kuin parin lajikkeen osalta. Jos onni on myötä ja kasvutaiat onnistuvat, ensi kesänä meillä kasvaa viime vuoden helmien lisäksi:


  • Lemon Drop (vahvuusaste 7-8)
  • Belize, Red (3-4)
  • Aji Amarillo, Small (7-8)
  • Chocolate Fatalii (3-4)
  • Bhut x Bell Pepper (2-8)
  • PI 281429 (6)
  • Short Yellow Tabasco (7)

Kuvassa on viime kesän punakkaa satoa. Tule jo kevät!

4 kommenttia

Tusla kirjoitti...

Meilläkin on monena kasvanut ainakin yksi chili. Muutaman kerran kasvattelin itse siemenestä, mutta viime kesänä taisin hankkia taimen Marketanpuiston taimimyymälästä. Se olikin joku hauska Jamaican Bell, aikamoisen isoksi kasvoi sekin ja hedelmiä tuli mukavasti!

Meillä meinaa olla sisälläkin sen verran hämärää, ettei taimikasvatus oikein onnistu helpolla. Millainen lisävalo sulla on?

Ja toinen utelu, onko sulla tullut kirvoja chileihin ulkona?

Hannele kirjoitti...

Chilin kasvatus rules :)

Minulla on lisävalona tavallinen loisteputkivalo, joka on kuulema hinta-laatu suhteeltaan paras.

Voi kirvat sentään! Viime kesänä olin ihan pulassa kirvojen kanssa. Että jos jotain vinkkiä on niiden häätämiseen niin, pliis, laittakaa ihmeessä kommenttia. Onneksi sato oli kirvoista huolimatta hyvä!

Tusla kirjoitti...

Eli periaatteessa joku ihan perusmallinen pöytälamppu, jossa on loisteputki auttaisia asiaa mitä ilmeisimmin? Ne kasvivalot on mun mielestä olleet aika suolaisen hintaisia...

Viime kesänä oli tosiaan kirvoja ihan liikaa! Mäntysuopasumtteella meillä koitettiin niitä häätää ja jossain vaiheessa taisin tempaista esiin luomuhyväksytyn pyretriininkin, kun alkoi niin ärsyttämään. Pyretriinillä olen nimittäin tappanut liljakukkoja ihan menestyksellä.

Jos jollain on lisävinkkejä kirvojen häätämiseen niin kuulen mielelläni myös. :)

Hannele kirjoitti...

Jos taimia on muutamia, riittää pöytävalo hyvin. Valoasiasta(kin) on loistovinkkejä kuvineen www.fatalii.net -sivustolla.

Sovitaan, että ens kesä on kirvaton kesä (linnut syököön kaikki öttiäiset):)

Sisällön tarjoaa Blogger.