Jäätävän hyvä jälkkäri: Philadelphiakakku mansikkamelballa

torstai 6. tammikuuta 2011

Aivan ensimmäiseksi täytyy antaa kunnia oikealle ihmiselle. Minulla tai Herra Kokilla ei ole nimittäin mitään tekemistä tämän hurmaavan kakun kanssa. Philadelphiakakku on sisko-rakkaan bravuuri, jota meillä oli taannoin pikkujouluisissa tunnelmissa ilo viimein saada syödäksemme. Reseptin sisko on leikannut talteen vuosia sitten Philadelphia -tuorejuuston mainoksesta.

Tämän jäätävän hyvän jälkkärin etu- tai haittapuoli, milloin mitenkin, on sen vaatima jäätymisaika. Kakun voi siis tehdä hyvissä ajoin etukäteen pakkaseen odottamaan tarjoiluhetkeä. Toisaalta akuuttiin kakkuhimoon helpotusta joutuu odottelemaan vähintään neljä tuntia.

****

Philadelphiakakku

2 liivatelehteä
4 kananmunaa (keltuaiset ja valkuaiset erikseen)
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
200g Philadelphia -tuorejuustoa
4 dl kuohukermaa (tai vispikermaa)
1 valmis marenkipohja

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Vaahdota kananmunan keltuaiset, sokeri, vaniljasokeri sekä tuorejuusto napakaksi vaahdoksi (kulho 1). Vaahdota toisessa kulhossa kerma vaahdoksi (kulho 2). Yhdistä kulhojen 1&2 vaahdot ja sekoita tasaiseksi.

Puristele pehmenneistä liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois. Kuumenna tilkka (n. 3-4 rkl) vettä ja liuota liivatelehdet kuumaan veteen. Sekoita ja varmista, että lehdet ovat liuenneet kunnolla. Valuta liivate ohuena ja tasaisena nauhana vaahdon joukkoon samalla sekoittaen.

Vatkaa kananmunan valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kääntele vaahto muiden ainesten joukkoon.

Laita irtopohjavuoan pohjalle kaupan valmis marenkipohja. Jos pohja on liian pieni, voit tilkitä marenginpalasilla vuoan pohjan täyteen (marenkipohjapakkauksessa on usein kaksi pohjaa). Kaada vaahtojen yhdistelmä marenkipohjan päälle. Peitä vuoka foliolla ja laita pakkaseen vähintään neljäksi tunniksi, mielellään pidemmäksi aikaa.

Ota kakku pakkasesta huoneenlämpöön 30-45 minuuttia ennen tarjoilua. Laita kakun päälle runsaasti marjoja (esim. vadelmia ja mustikoita). Tarjoa kakku mansikkamelban kanssa.

Mansikkamelbaan tarvitset mansikoita (tai soseutettua mansikkaa), sitruunan tai limen mehua ja tomusokeria. Mausta tasaiseksi soseutettu mansikka sitruunan tai limen mehulla ja makeuta hieman tomusokerilla.

****

Liivate pitää kakun kasassa, vaikka se pääsisi juhlapöydässä hieman sulamaankin. Kakun voi myös pakastaa uudelleen rakenteen tai maun juurikaan kärsimättä.
 

Ei kommentteja

Sisällön tarjoaa Blogger.