|

Kana Fantastico

Kokonaisen broilerin syöminen on jotenkin erityisen hauskaa puuhaa. Älkää kysykö miksi, sitä en tiedä. Viikonloppuna broileri sai sisäänsä muiden muassa yrttejä ja sitruunaa, alleen juureksia ja päälleen uunin liiallisen kuumuuden.

Jamien Alastoman kokin paluu -kirjasta (s.184) peräisin olevassa reseptissä ei tietenkään sanota mitään liiallisesta kuumuudesta, mutta viluissani lämmitin leivinuunia pesällisen liian pitkään. Mittarilukemista huolimatta tyrkkäsin ruoan uuniin todetakseni vartin kuluttua, että sähköuuni on sittenkin laitettava päälle.

Kahdesta uunista huolimatta kanasta tuli maukas ja mehevä. Paistamisen puolivälin tietämillä broilerin alle sujautetut perunat, porkkanat ja nauriit imivät kanasta valuneista mauista itseensä mahtavat aromit. Etenkin nauriit olivat aivan supereita. Namskis.

****

Fantastinen kana

1 kokonainen broileri (n.1 kg)
1 sitruuna
6-8 viipaletta ilmakuivattua kinkkua (voi korvata pekonilla)
2 valkosipulinkynttä
reilusti tuoreita yrttejä (esim. kaupan puska timjamia tai oreganoa)
n. 1tl suolaa
½-1tl mustapippurirouhetta
vajaa 100g voita

perunoita
porkkanoita
nauriita (tai muita juureksia)

Sulata broileri, mikäli se on jäässä. Laitan uuni lämpiämään n. 200 asteeseen. Huuhdo broileri sisältä ja ulkoa huolellisesti ja kuivaa talouspaperilla. Työnnä varovasti sormet nahkan ja lihan väliin ja liikuttele sormia siten, että saat nahan irti lihasta. Varo rikkomasta nahkaa. Tavoitteena on tehdä mausteille tilaa nahan alle.

Pese sitruuna ja raasta keltainen kuori. Säästä sitruuna. Silppua tai murskaa kuoritut valkosipulinkynnet sekä yrtit. Mikäli yrteissä on puisevia oksia, riivi lehdet irti oksista ja silppua vain lehdet. Pilko myös kinkku/pekoni. Sekoita kulhossa sitruunan kuori, valkosipuli- ja yrttisilppu sekä kinkku. Purista joukkoon hieman sitruunamehua (n. 2 rkl). Lisää suola ja pippuri. Sekoita joukkoon pehmeä voi.

Sivele sitruunanpuolikkaiden päälle maustevoita ja tunge ne broilerin mahaan. Voit puristella puolikkaita mahassa, jotta mehut lähtevät liikkeelle. Työnnä maustevoita reilusti nahan alle tekemiisi onkaloihin, hiero varovasti mausteita lihaan. Hiero loppu maustevoi broilerin pintaan. Anna maustua puolisen tuntia (jos maltat).

Nosta tipu uunivadille ja paista n. 200 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Pese ja kuori sillä välin juurekset. Voit myös pilkkoa niitä hieman pienemmiksi. Esikeitä juureksia 5-10 minuuttia. Ota kana uunista ja nosta lintu väliaikaisesti esimerkiksi lautaselle, pois vadilta. Pyörittele juureksia vadin pohjalle valuneessa maustevoissa ja nosta broileri juuresten päälle. Jatka paistamista n. 40 minuutin ajan. Voit halutessasi pyöritellä välillä juureksia ja valella broileria, mutta se ei ole välttämätöntä.

****