Makuja maailmalta: torielämää ja makhamin metsästys

Yksi mukavimmista asioista matkailussa on paikalliseen tori- ja ruokakauppamaailmaan tutustuminen. Torielämä on toki mukavaa kesällä Suomessakin; tuoreiden vihannesten ja marjojen tuoksu on huumaava. Maailmalla torilla aika kuluu huomaamatta paikallisia herkkuja ihmetellessä. Torikauppiaat antavat maistaakin, jos uskallusta riittää. Tässä maailman kolkassa yhteinen kieli torimyyjien kanssa usein puuttuu, joten sille mitä maistaa tai ostaa saattaa jäädä nimi löytymättä. Sanojen kirjoitusasustakaan ei voi päätellä yhtikäs mitään. Ne ovat kuin mystisiä symboleja.

Dan Brownin Kadonnut symboli -kirja on muuten ollut yhtenä matkalukemisena. Kertakaikkisen koukuttavaa luettavaa. Suosittelen. Myös Jens Lapiduksen dekkarit ovat oivaa lomalukemista.

Yksi maukas hedelmä, jota torilla maistoimme, oli longaani (engl. longan, kuva yllä). Helposti kuoriutuva, makea ja pehmeämaltoinen hedelmä on kuulema litsin sukulainen. En hoksannut ottaa talteen sisällä ollutta kiveä – oiskohan siitä saanut kotitarhassa aikaan longaanipuun. Tuskin vaan.  Mielenkiintoinen hedelmä oli myös jackfruit, jota kuoriessa olisi kyllä itseltä usko loppunut kesken. Sen verran paksukuorisesta jättiläishedelmästä oli kyse.

Osan valtavan hedelmävalikoiman lajeista tunnistimme, joskaan omenalta näyttänyt ei sitten ollutkaan tavallinen omppu, herkullinen kylläkin. Banaani ei sentään pystynyt meitä hämäämään, vaikka pikkuinen olikin (kuvassa verrokkina Herra Kokin etusormi).

Ruokatorin lähikadulla oli rakennustarvikeliikkeiden välissä ensisilmäyksellä sementtisäkkibisnekseltä vaikuttanut myymälä, joka lähemmällä tarkastelulla osoittautui riisikaupaksi.

Tuoretorikierroksilla yritimme sinnikkäästi löytää makumatkamuistoksi tamarindia. Englanniksi lausutuilla pyynnöillä saimme vain hämmentyneitä hymyjä. Lopulta saimme selville hedelmän thain kielisen ääntämyksen (’makhaam’), jota kysyvällä ilmeellä toistelimme toreilla turhaan myyjältä toiselle. Lopulta ihmettelin asiaa englantia taitaville räätäleille, joka kertoi hänen kotipihassaan kasvavan ison tamarindipuun. Räätäli lupasi tuoda meille pussillisen hedelmiä töihin tullessaan. Ihana ihminen.