Ravintola Sergio's, kulttuuripääkaupunki Turku

tiistai 18. tammikuuta 2011

Ihan kuin olisin käynyt ulkomailla: henkilökunta puhui keskenään italiaa, taustalla soi saapasmaan musiikki  ja ravintolan seinällä oli valokuvatauluja italiaanojen arjesta ja juhlasta. Voin vain kuvitella, kuinka kauniina kesäpäivänä Aurajoen rannalla olevan Sergio's -ravintolan patiolla on vieläkin italialaisempi tunnelma.

Talvisen arkipäivän iltana, uuvuttavan reissutyöpäivän päätteeksi hetki melkein ulkomailla teki terää. Paitsi että ravintolan miljöö vanhassa puutalossa oli sisutuksineen viehättävä, oli ruoka erinomaisen maukasta.

Alkuruoaksi valitsin jättikatkarapuja ja kampasimpukkaa, joiden seurana tarjoiltiin kahdenlaista kastiketta (kahvi- ja porkkanakastike) sekä sitruunahilloketta. Annos oli kaunis ja makumaailmaltaan yllättävä ja herkullinen. Näitä makuja en olisi koskaan älynnyt itse yhdistellä. Onneksi ammattilaiset osaavat yllättää.

Punajuuririsotto parmesankastikkeella oli pääruoaksi oiva valinta. Huikean värinen risotto oli tehty vaalealla juurtokastikkeella raidalliseksi ja annos näytti aivan raitajuurelta. Hauskaa! Joskus risottoannos ei jaksa kantaa loppuun saakka vaan makuun tylsistyy jo muutaman haarukallisen jälkeen. Nyt näin ei käynyt. Risotto oli maukasta ja rakenteeltaan juuri sopivan al denteä viimeiseen riisiin saakka.

Tarjoilijan suosittelema roseviini Five roses oli yllättävän toimiva ruoan kanssa, vaikka yksinään maisteltuna se ei suosikkiviineihini ylläkään. Roseviinejä tulee ostettua äärimmäisen harvoin, vaikka monen (kesäisen) ruoan kanssa se olisi varmasti hyvä vaihtoehto. Jostain syystä ravintola Sergio's sai minut muuten aivan kesämielelle kurjasta loskaisesta kelistä huolimatta. Ehkä kuvitusvalintanakin on siksi viime kesän lamopinaattikasvustoa.

Turun Sanomat on julkaissut juhlavuoden 2011 kunniaksi Aurajoen varren herkuista kirjan Turku lautasella, jonka sivuilla esitellään jokivarren ravintoloita resepteineen. Mukana kirjassa on myös ravintola Sergio's, joka on muuten Suomen parhaimmiksi listatuiden ravintoloiden joukossa sijalla 21. Selailin kirjan englanninkielistä versiota kirjakaupassa:  Ravintolan raaka-aineet tulevat osin Italiasta (kuten pastat ja juustot) ja osin lähialueiden toreilta ja tuottajilta (tuoretavarat). Viinit ovat pääosin omaa maahan tuontia edustaen koko saapasmaan viinitarjontaa. Sergioksen omistajat ovat italialaisia ja pääkokkina, jos oikein ymmärsin, makuja luo Senegalista monen mutkan kautta Suomeen kotiutunut taituri.

Turku lautasella -kirjassa esiteltiin monta muutakin mielenkiintoista ravintolaa ja nopeasti vilkaistuna myös reseptit näyttivät houkuttavilta. Kirjan ääreen täytyy vielä palata ja kesällä olisi kyllä mukava istuskella Aurajoen varressa herkutellen.

4 kommenttia

Tusla kirjoitti...

Sergios on kyllä ihan parasta Turku-antia. Risotto teki myös minuun vaikutuksen, tosin söin herkkutattiversion. Meni ihan sinne risottokokemusten kärkikastiin!

Toinen tosi kiva, myös vähän fiinimpi ravintolakokemus Turusta on Smör.

Ja Café Art, siellä kannattaa käydä kahvilla...

Siinä jokirannassa on muuten jotenkin tosi keskieurooppalainen tunnelma. Talvellakin!

Hannele kirjoitti...

Turussa tuntui olevan vaikka kuinka monta kivankuuloista ravintolaa. Smööri oli minulla toisena vaihtoehtona :) Kiva kuulla, että sekin olisi ollut hyvä! Ensi kerralla siis Voita ja Taidetta. Kuulostaa hyvältä.

Anonyymi kirjoitti...

Kehoitan välttämään, vuoden 2012 sija 10 on selvästi mennyt hattuun!

Jättikatkarapuannoksessa kokonaista kolme erittäin pientä "jättirapua" ja kolme krutongin palaa muotoon aseteltuna, pari pisaraa majoneesia ja muutama mikrosalaatin lehti, joka alkuruokaannoksenakin annoksena täysin vitsi. Henkilökunnan viisastelu annoksen alkuruoka-statuksesta ei myöskään parantanut asiakaskokemusta. Koskematonta annosta ei saanut palauttaa mikä on säälittävää.

Annos oli mikroskooppinen hintaansa nähden, pettymys oli välitön sen nähtyäni. Kysyin vielä ennen tilaustani että onko siinä syötävää, siinä kuulemma oli. Pyysin palauttaa annoksen välittömästi sen nähtyäni, enkä ollut koskenut siihen. Tarjoilija kävi kysymässä asiaa pääkokilta. Vastaus oli, tilanteeseen tutustumatta, että se ei käy. Pyysimme keskustella pääkokin kanssa, sekään ei käynyt. Tarjoilija kysyi jos haluamme keskustella omistajan kanssa. Herra S tuli viimein annoksen jo kauan kylmettyä paikalle. Ilmaisimme kohteliaasti pettymyksemme ja tahtoni palauttaa annos. Ei käynyt, ei missääntapauksessa. Meille alettiin opastavaan sävyyn kertoa meille eroja alku- ja pääruoan käsitteen välillä ja antoi ymmärtää että MITÄÄN joustoa tilanteeseen ei tule. Ei edes jälkiruokaa tai juomaa. Ravintola Sergios ei osoittanut tilanteessa minkäänlaista pelisilmää.

Jouduin pöyristyneenä annoksen minimaalisesta koosta ja vasten tahtoani maksamaan annoksen (jonka koosta olin jo ennen tilausta tiedustellut ja minulle oli sanottu että siinä olisi "syötövää") joten söin sen, vasta tapahtuneen ja asiaa koskeneen viivyttelyn jälkeen. Kylmänä. Ei olisi kyllä kannattanut, syömiseen meni n. 15 sekuntia.

Sain palautetta antamastani palautteesta ravintolan sivuilta, jossa mm. mainittiin:

"Mitä tulee annoksen paluttamiseen, niin jos annosta on jo aloitettu syömään, niin se on jo ostopäätös. Tietenkin jos annoksen toteutuksessa on jotain vikaa (esim. ravut ylikypsiä tms.) niin silloin valmistetaan uusi annos. Ethän kaupasta maitolitran ostaessasi, juo siitä lasillista ja sen jälkeen vie sitä takaisin kauppaan vaadi saada palauttaa sitä?"

En ollut koskenut annokseen. Palaute oli jälleen asiantuntematonta ja viisastelevaa eikä siinä jälleen maltettu olla oikaisematta asiakasta (viisasteltiin asiakkalle tälläkertaa maidon ostamisesta). Palaute on täysin linjassa asiakaskokemukseni kanssa. Ei yllättänyt.

Saamani asiakaspalvelun, palautteen ja sen sävyn johdosta vältän ravintolaanne entistä suuremmasta syystä ja jaan kokemaani jotta muut eivät joudu tämän pöyristyttävän pienen annoksen, huonon asiakaspalvelun ja viisastelevan käytännön uhreiksi.

Ravintola Sergio's - Ei pelisilmää, kiskurihinnat ja huono asiakaspalvelu!

Hannele kirjoitti...

Onpa ikävä kuulla, että Sergio´s oli pettymys! Olen kuullut oman käyntini jälkeenkin ravintolasta tosi paljon hyvää ja moni "ruokaihminen" mainitsee ravintolan Turun ravintoloita suositellessa. Hyvä, että olet antanut kokemuksestasi palautetta; asiallinen ja rakentava palaute kan(nat)taa aina.

Sisällön tarjoaa Blogger.