Täytetyt uuninauriit

sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Nauris on niin hyvää!

Tico-tico-broilerin alle sujautetut ja uunissa pehmenneet nauriit olivat niin kertakaikkisen maukkaita, että loputkin kaskinaurispussin yksilöt pääsivät uuniin. Osviittaa täytetyille nauriille hain legendaarisen tv-kokin, Jaakko Kolmosen ruokamaailmasta, joskaan perinneruokaohjeita en sitten kuitenkaan noudattanut.

Uunissa haudutetut pekonitäytteiset nauriit syntyivät lopulta näin:

****

Uuninauriit pekoni-sipulitäytteellä (2-4 annosta)

4 reilunkokoista (kaski)naurista
öljyä paistamiseen
1 sipuli
½ pakettia pekonia
suolaa
pippuria
loraus (ruoka)kermaa

Pese nauriit ja keitä niitä kuorineen ja kantoineen kymmenisen minuuttia. Kaada vesi pois (tai talteen, jos haluat käyttää sen myöhemmin vaikka sämpylätaikinaan, niin meidän äiti aina tekee). Jäähdytä hetki, jotta voit käsitellä nauriita.

Leikkaa nauriista kanta pois. Kantoja voi käyttää uuninauriiden kansina, jos siltä tuntuu. Kuori nauriit ohuelti. Koverra nauriista veitsellä tai pikkulusikalla siten, että niihin jää ½-1 sentti seinämää ja pohjaa. Hienonna kovertamasi nauriskimpaleet, tee samoin sipulille. Tee myös pekonista silppua. Saksilla se käy kätevimmin.

Kuumenna paistinpannulla öljyä ja kuullota sipulisilppua siinä minuutti pari. Lisää pekoni -ja naurissilppu. Paista samalla sekoitellen kunnes pekoni on paistunutta. Paahtunutta pekonin ei tarvitse olla; nauriit kypsyvät vielä uunissa. Mausta sörselssöni mustapippurirouheella ja himppusella suolaa. Kaada joukkoon loraus (2-3rkl) kermaa ja hauduta pari minuuttia.

Täytä nauriit pekoni-sipulisekoituksella. Minä tiivistin lusikalla täytettä välillä, jotta sain mahtumaan sitä enemmän. Nosta kanta kanneksi.

Piilota nauriit kaksinkertaiseen folionyyttiin ja paista 200 asteessa 45-60 minuuttia.

****

Ahmija opasti kommenttilootassaan maistamaan jokaista naurista ennen käyttöä, jotta mahdollinen kitkeryys ei pilaa ruokaa. Näin kannattaa toimia uuninauriidenkin kohdalla. Minä maistoin nauriita koverrusvaiheessa.

4 kommenttia

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos ihanasta reseptistä,täytyy kokeilla mahdollisimman pian. Jostain omituisesta syystä nauriit on jääneet täysin unholaan repertuaarista. Ja äiti on sinusta taatusti ylpeä, kun (ilman suurempaa pilkaa:)) kehotat ohjeessasi ottamaan keitinveen talteen. Voisin lisätä tuohon, että keitinveden voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten. Moiseen en itse ole koskaan pystynyt, mutta äiti todella tekee niin. Ja vaikka me lapset siitä ollaan äidille ehkä "hieman" virnuiltu, onhan se oikeasti viisasta ja käsittämättömän viitseliästä. Tekeeköhän kukaan muu niin kun elämme vuotta 2011?
Johanna

Hannele kirjoitti...

Nauris on ollut kyllä unohduksissa meilläkin. Mutta tää oli tod piste fi hyvää!

Ehkä vuonna 2011 taas moni hyödyntääkin kaiken. Toivottavasti.

Virpi kirjoitti...

Oo! Mä haluaisin oppia syömään enempi nauriita, ja tässäpä oiva resepti siihen auttamaan. Varmasti testaan :)

Hannele kirjoitti...

Loistavaa, jos resepti innostaa! Suolainen pekoni ja makeahko nauris toimi kyllä hienosti kimpassa.

Sisällön tarjoaa Blogger.