Blinibuumissa

torstai 3. maaliskuuta 2011

Olen koko alkuvuoden suunnitellut paistavani blinejä. Varta vasten ostetut tattarijauhot ovat odottaneet pöydällä, kaappiin kun niitä ei kannattanut laittaa, sillä blinit on tehneet tuloaan koko ajan jos-ei-tänään-niin-huomenna -teemalla. 

Viikot kiiri helmikuun loppuun ennen kuin kotitekoisten blinien aika koitti, kahdesti. Kummallakaan kerralla lättysiä ei kylläkään paistettu meillä, mutta toisella kerralla tattarijauhopaketti pääsi sentään tositoimiin, kun minulle vieritettiin vastuu taikinan teosta. Minä kahlasin reseptejä läpi ja päädyin Alkon sivuston reseptien yhdistelmään. Hyvää tuli. Blinit paistettiin valurautaisella pikkulettupannulla, mikä tällaiselle reunoja rakastavalle tyypille sopi hienosti. Mikä paksuudessa hävittiin, se rapeissa reunoissa voitettiin.

Blinibuumiviikon hämmentävin hetki oli kuulla tarina oikeasti tsaarin hovista peräisin olevasta tattariblinitaikinasta, niin ja tietysti syödä niitä tsaarimaisia lettuja. Tuli juhlava olo. Maljaa nostettiin ihanien ystävien kanssa kyllä muustakin syystä, oi iloa ja onnea. Kunhan saan kaapattua tsaarin tai ainakin sen blinireseptin, palaan asiaan.

Kotikulmien blinikekkereillä (niillä ei tsaarimaisilla) pääruoan kaverina tarjottiin perinteisen mädin, smetanan ja sipulisilpun lisäksi kauppahallista ostettuja siika- ja lohitahnoja sekä Koti ja keittiö -lehden sivujen blinikokonaisuuden avocado-katkarapumoussea sovellettuna ja kylmäsavuporoa. 

Blinibuumi on barhautta - bitänee baistaa blinejä taas bian.


****

Blinit

1 litra maitoa (6+4 dl)
50g hiivaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 1/2 dl tattarijauhoja
1 1/2 tl suolaa
2 kananmunaa

Lämmitä 6 dl maitoa kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maidon sekaan. Lisää jauhot, sekoita tasaiseksi ja anna seistä huoneenlämmössä pari tuntia. Jos bliniaika ei ole vielä käsillä, siirrä taikinakulho kannen alle jääkaappiin tekeytymään. Mitään kiirettä ei blinien paistoon ole.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa keltuaiset taikinaan, lisää myös suola. Anna seistä hetki (tai pari). Kun on paistamisen aika, kuumenna kiehuvaksi 4 dl maitoa ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää taikinaan ensin kuuma maito ja sitten valkuaisvaahto.

Paista blinejä kirkastetulla voilla blinipannuissa tai pikkulettupannulla. Kirkastetussa voissa hera ei pala pannuun kiinni, jolloin käryä on vähemmän eikä lettusetkaan tartu niin helposti kiinni pannuun. Perinteisesti blinit tarjotaan smetanan, mädin, sipulisilpun, hunajan ja suolakurkkujen kanssa. Varioidakin voi!

Huom! Litran taikinasta blinejä tulee varsin paljon. Alkuperäisresepti olikin tehty vain puoleen litraan maitoa.

****

2 kommenttia

Virpi kirjoitti...

Oi blinit! Voisin syödä niitä luultavasti loputtomasti.

Hannele kirjoitti...

Samma här :)

Sisällön tarjoaa Blogger.