Kuivalihaa

lauantai 26. maaliskuuta 2011

Maaliskuun alkupuolella virittelimme pihalle hienon lihahäkin sisään suolattuja naudan kulmapaistipaloja. Samalla toivoimme aurinkoisia päiviä ja pakkasöitä kuivalihakokeilun onnistumisen takaamiseksi. Toiveemme toteutettiin, sillä viime viikkoina säätila Oulun seudulla on ollut muutamia poikkeuspäiviä lukuun ottamatta juuri sopiva.

Viime viikonloppuna, kun lihat olivat kuivaneet kaksi viikkoa, leikkasimme jo uteliaina yhdestä lihasta palasen havaiten prosessin etenevän toivotunlaisesti. Tänään totesimme lihojen olevan valmiita. Jes! Meidän mielestä kuivaliha ei saa olla liian kuivaa vaan lihat saavat jäädä keskeltä punertaviksi, mediumiksi.

Aiemmin kerroin, että lihoja suolattiin kymmenprosenttisessa suolaliuoksessa. Tarkka lukija oli kuitenkin laskenut suolaliuoksen painoprosentiksi 9,1 kommenttilootan tarkennusten jälkeen. Totta. Kiitos laskutaitoiselle lukijalle! Reilun yhdeksän prosentin suolaliuos riitti hyvinkin suolamääräksi. Liha on hyvää, erinomaista, mutta vähempikin suolamäärä varmasti riittäisi. Yhteenääneen totesimmekin ensi keväänä tähtäävämme noin seitsemän prosentin suolaukseen.

Aivan ohueksi siivutettu liha on herkkua siltään napsittuna. Siivut sopivat mainiosti myös sapas-pöytään vaikka luumujen, omenan tai melonin viereen. Kuivalihaa kannattaa säilyttää pakkasessa, jotta liha ei kuivu ja sitkisty liikaa.

7 kommenttia

Virpi kirjoitti...

Hyvä juttu, että kokeilu onnistui! Näyttää maukkaalta :)

Hannele kirjoitti...

Liha on vähän liiankin herkullista ;) Mutta ihan mahtista, että säät suosivat ja lihat kuivuivat. Jippii.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä 9,1 % johtui juuri siitä, että laitoimmekin 1 l vettä 900 ml sijaan:)Hyvä että laitettiin, muuten liha olisi vieläkin suolaisempaa ja Hannelella nakit silmillä nykyistä suurempina:) Herkkupaloja odotellessa, nam... Johanna

Anonyymi kirjoitti...

ainiin, mikä on sapas? kyselee sivistymätön siskosi Tapaksen tiedän..

Hannele kirjoitti...

Sapas on niinku suomalainen tapas. Kurkkaa lisätietoa vaikka täältä.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos!se oli todella hyvää! Johanna

Hannele kirjoitti...

Kiitos teille liuos- ja häkkiavusta. Ensi keväänä täytyy laittaa ainakin tuplamäärä lihaa riippumaan. Ehkä häkkiin täytyy tehdä elintasosiipi :)

Sisällön tarjoaa Blogger.