Kuivalihaa

Maaliskuun alkupuolella virittelimme pihalle hienon lihahäkin sisään suolattuja naudan kulmapaistipaloja. Samalla toivoimme aurinkoisia päiviä ja pakkasöitä kuivalihakokeilun onnistumisen takaamiseksi. Toiveemme toteutettiin, sillä viime viikkoina säätila Oulun seudulla on ollut muutamia poikkeuspäiviä lukuun ottamatta juuri sopiva.

Viime viikonloppuna, kun lihat olivat kuivaneet kaksi viikkoa, leikkasimme jo uteliaina yhdestä lihasta palasen havaiten prosessin etenevän toivotunlaisesti. Tänään totesimme lihojen olevan valmiita. Jes! Meidän mielestä kuivaliha ei saa olla liian kuivaa vaan lihat saavat jäädä keskeltä punertaviksi, mediumiksi.

Aiemmin kerroin, että lihoja suolattiin kymmenprosenttisessa suolaliuoksessa. Tarkka lukija oli kuitenkin laskenut suolaliuoksen painoprosentiksi 9,1 kommenttilootan tarkennusten jälkeen. Totta. Kiitos laskutaitoiselle lukijalle! Reilun yhdeksän prosentin suolaliuos riitti hyvinkin suolamääräksi. Liha on hyvää, erinomaista, mutta vähempikin suolamäärä varmasti riittäisi. Yhteenääneen totesimmekin ensi keväänä tähtäävämme noin seitsemän prosentin suolaukseen.

Aivan ohueksi siivutettu liha on herkkua siltään napsittuna. Siivut sopivat mainiosti myös sapas-pöytään vaikka luumujen, omenan tai melonin viereen. Kuivalihaa kannattaa säilyttää pakkasessa, jotta liha ei kuivu ja sitkisty liikaa.