Melkein Risotto Milanese

lauantai 19. maaliskuuta 2011

Sahrami ja kurkuma menivät taannoin kauppareissulla iloisesti sekaisin, keltaisia kun ovat mokomat molemmat. Niinpä kaapissa oli yllättäen ja pyytämättä pussillinen sahramia, ehkä toista kertaa ikinä. Pakkasessa odottanut, kanan rieppeistä keitetty kanaliemi innosti sahramin käyttämiseen risotossa - tavoitteena kaiketi klassinen Risotto Milanese.

Summittaista osviittaa ohjeelle otin Stockmannin sivustolta. Vasikanliemi vaihtui kuitenkin edellä mainittuun kanaliemeen ja valkoviini kuivaan omenasiideriin. Niin ja sitruunastakin oli kuori jo käytetty, joten tyydyin sitruunan mehuun.

Kanalientä olen keitellyt ennenkin, mutta tammikuisessa liemessä otin keittämiseen idean Chez Jasulta, joka oli kirjan vinkin mukaan keitellyt lientä paitsi lihan perkeistä myös kasvisten kannoista ja kuorista. Niin tein minäkin (ja äiti on varmasti minusta hyvin ylpeä). Keittelin kanalientä (kuvassa) mausteineen tunteroisen, jäähdytin, kuorin ison osan rasvasta ja pistin pakkaseen. Liemi oli maukas ja lisäaineeton.

****

Sahramirisotto (3-4 annosta)

4 dl risottoriisiä
1 sipuli
1 rkl sitruunamehua (tai n. 1 tl sitruunankuorta raastettuna)
nokare voita (tai öljyä)

n. 1 litra kana- tai vasikanlientä
0,5g (pieni pussillinen) sahramia
1 dl valkoviiniä (tai kuivaa omenasiideriä, toimi vallan hyvin)
1-2 kourallista parmesanraastetta
suolaa
pippuria
(nokare voita)

Kuumenna kanaliemi kiehuvaksi. Silppua sipuli pieneksi silpuksi ja sitruunamehu. Kuullota sipulia ja risottoriisiä kattilassa pienessä määrässä voita tai öljyä. Lisää kuumaa kanalientä vähitellen samalla sekoittaen. Anna liemen imeytyä ja lisää taas kauhallinen kuumaa lientä.  Risotto kypsyy noin 20 minuutissa. Lisää keittelyn loppuvaiheessa valkoviini (tai siideri) sekä sahrami. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää risottoon ennen tarjoilua parmesanraastetta - osan raasteesta voi jättää annosten päälle ripoteltaviksi. Kiillota halutessasi risotto nokareella kylmää voita.

Me söimme risoton siltään salaatin kanssa. Perinteisesti Risotto Milanese tarjoillaan kuulema Osso Bucon kanssa. Tee sinä kuten haluat.

****

Ei kommentteja

Sisällön tarjoaa Blogger.