Ravintola OS, Kuopio

torstai 24. maaliskuuta 2011

Monella tapaa mainiossa Culinary Artistry -kirjassa on mielestäni erinomainen, kolmiportainen kokki- ja ravintolakokemusluokittelu, jossa kuvataan paitsi erilaisten ravintolakäyntien tavoitteita, myös hintatasoa ja asikkaiden tunnelmia. 

Kokemukset jaetaan, vapaasti suomennettuna, kolmeen luokkaan: kaupankäyntiin (trade), käsityöläisyyteen (craft) ja taiteeseen (art). Kun asiakas lähtee kaupankäyntiin perustuvasta ravintolasta, hän toteaa: "Olen täynnä." "Se oli herkullista", kommentoi asiakas, joka käy käsityöläisen ravintolassa. Taide-elämyksen kokenut asiakas hehkuu ja hihkuu: "Elämä on ihanaa!"

Kuopion keskustassa sijaitseva ravintola OS tarjoaa taidetta. Ehdottomasti.

Ensimmäisen kerran kävin OSissa kuutisen vuotta sitten ravintolan historian ensimmäisenä tai toisena päivänä. Mieleen jäi hurmaava lounasajan tunnelma, herkullinen ruoka ja käsinkosketeltava tekemisen meininki. Sama yrittäjyyden ilo tuntuu säilyneen; Mikko Rosendahl on palkittu vastikään vuoden nuorena yrittäjänä.

Toisen kerran kävin OSissa eilen. Tunnelma oli yhtä mutkaton ja ruoka, jos mahdollista, vieläkin parempaa. Tarjoilija kertoi yllätysmenun sisältävän vähintään neljä ruokalajia. Pöytäämme kannettiin illan mittaan kuusi ruokalajia ja toinen toistaan huumaavampia makuja. Kokonaisuus oli täydellinen. Meille tarjoiltiin makutaidetta.

Myös seura oli ensiluokkaista: ihanat, lapsuus- ja lukioajalta tutut leidit katkaisivat arkiviikon puurtamisen ja sai unohtamaan väsymyksen. 

OSin ruokalista on muuten rakennettu veikeästi. Suosittelen tutustumaan siihen paikanpäällä.

ps. kuvituksena on luonnon tekemää taidetta: talvivalkosipulikasvustoa kesältä 2009 ('Aleksandra').

5 kommenttia

Rosmariini kirjoitti...

Tämä vahvisti entisestään ajatustani päästä lähiviikkojen aikana Kuopioon. Löytyisi vaan jostain viikonloppu, jolle ei ole sovittuna mitään ohjelmaa.

Nimetön kirjoitti...

Tervetuloa Kuopioon:) OS on todella maineensa veroinen. Käykää toki ostoksilla myös metzgerei Lihaniekassa, jota jo aiemminkin kehuin Hannelen lappipostauksessa:) Johanna

Hannele kirjoitti...

Rosmariini: Oli hassu sattuma, kun luin teidän Facebookista Suomen paras ravintola kommentteja, joissa myös OS oli mukana, heti kun olimme suunnitelleet OS-illan.

Johanna: Joskus olis mukava tehdä oikein Kuopiopostaus - siellä kun on muutakin mukavaa kun OS ja Metzgerei-Lihaniekka.

Nimetön kirjoitti...

Juuuuu, kuten Kuopion ylpeys, (auki revitty) tori ja HANNA PARTASEN lihapiirakat, joista eräs Oululaisystäväni puhui sanalla elämys:)

Hannele kirjoitti...

Esimerkiksi :)

Sisällön tarjoaa Blogger.