Rapsakat reidet ja kipeä riisi

perjantai 1. huhtikuuta 2011

Värillä on väliä. Ruoassakin. Se tuli taas todistettua, kun idästä ruokatulijaisena kiikutettu violetti riisi muuntui keitettäessä taivaansiniseksi kummajaiseksi. Sinisestä riisistä tulee jostain syystä mieleen nestemäinen penisilliini, joka ei tosin ole sinistä. Riisi-rukka, sairas tapaus.

Me ei tietenkään ymmärretty riisipaketin thainkielisestä sepustuksesta mitään ja salaa toivoimme kauniin tummanvioletin värin olevan lajikekysymys. Ei ollut. Riisi oli värjättyä, toivoaksemme luonnollisilla väreillä.

Riisi maistui erinomaiselta, kun sen söi silmät kiinni. Ulkonäkö ei huumannut myöskään itään vivahtavasti maustetuissa broilerin koipireisissäkään. Maku oli kuitenkin kohdallaan.

****

Itämaiset broilerin koipireidet

3-4 kanan(broilerin)reisikoipea maustamattomana

1 dl paksua maustamatonta jugurttia
2 rkl sitruunamehua
2-4 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
1-2 tl hunajaa
1 tl kurkumaa
2 tl garam masalaa
1/2-1 tl chilirouhetta (tai sambal oalekia)
mustapippuri myllystä

Broilerin lihan on hyvä maustua useampi tunti, se todettakoon heti kärkeen. Murskaa valkosipulinkynnet ja yhdistä kaikki marinadin ainekset. Sekoita huolella.

Huuhtele ja kuivaa koivet. Työnnä sormi varovasti paksusta reiden kohdasta nahan ja lihan väliin. Liikuttele sormea ja tee mahdollisimman suuri tasku. Tee kaikille lihoille samoin. Tavoitteena on saada maut myös lihaan, ei vain nahkaan.

Survo maustetahnaa sormin koipireisien nahan alle ja pyörittele lopulta lihat yltympäriinsä marinadissa. Laita rasiaan tai pussiin ja anna maustua jääkaapissa useampi tunti. Meillä lihat maustuivat kolmisen tuntia ja totesimme, että lisätunnit eivät olisi olleet pahitteeksi.

Nosta lihat leivinpaperille ja pellille ja paista 180-200 asteisessa uunissa noin 45-50 minuuttia.

****

Kastikkeena meillä toimi marinadista jäänyt jugurttipurkin loppu (n.1dl), joka maustettiin sweet-chili -kastikkeella. Seuraavalla kerralla, ehkä kesällä grillissä, marinadiin uppoaa myös tuoretta inkivääriä ja yrttejä, korianteria ainakin.

2 kommenttia

Tusla kirjoitti...

Reps, kipeä riisi. Ajattelin ensin, että oli tullut pieni kirjoitusvirhe. Mutta aika kipeältä tuo näyttää, kieltämättä! :)

Tulee mieleen blue congo-perunat, joita muutama kesä sitten tuli viljeltyä. Ne näytti keitettäessä lähinnä hukkuneilta. Huh. Mutta olivat perunasalaatissa aika huomiotaherättävän näköisiä.

Hannele kirjoitti...

Sininen väri ruoassa on kyllä melko ällöttävä.

Eilen selailin Hyötykasviyhdistyksen Pähkylä-lehteä ja huomasin, että sieltä saisi Blue Congo -siemenperunoita.

Sisällön tarjoaa Blogger.