Erilainen ravintolapäivä

lauantai 21. toukokuuta 2011

Tänään on Suomen ensimmäinen ravintolapäivä. Ympäri maata on pompsahtanut sinne tänne ravintoloita tämän päivän ajaksi. Joku ajattelee, että ravintolapäivä on kannanotto viranomaislupia ja valvontaa vastaan. Minä ajattelen, että päivä on ruokakulttuurin juhlapäivä.

Me vietimme ravintolapäivää pakkaamalla kori täyteen kasviksia, mausteita ja muita ruokatarvikkeita ja marssimalla tien toiseen päähän wokkailupuuhiin. Ruokaa laitettiin enemmän tai vähemmän toipilaille: yhdellä oli tikkejä jaloissa, toisella päässä, kolmas oli uupunut ylipitkistä työpäivistä ja neljäs kaipasi vapaavuoroa kauhanvarresta. Paikalle pyöräillyt viides loistotyyppikin oli saanut hiekkaa silmiin merituulessa. Mutta: hyvä ruoka, parempi mieli.


Ruokaa laitettiin avotulella talviteloilta kaivetulla ja kovasti öljyämisen tarpeessa olleella valurautapannulla. Iso kasa kasviksia, pari broilerin rintafilettä ja makuja - helppoa ja nopeaa, jahka kasvikset on pilkottu.


Mausteeksi kaadettiin hunajalla makeutettua kanalientä, jossa oli hetken uinut chili-, valkosipuli- ja inkiväärisilppua. Sitruunaa, silolehtipersiljaa, kalakastiketta ja vaaleaa soijakastiketta jokainen annosteli makunsa mukaan.

Ruokaa tuli lopulta niin paljon, että jokunen vieraskin olisi voinut pannun äärellä viivähtää. Seuraavana ravintolapäivänä, elokuussa, saa tulla pelastamaan meidät liialta ruoalta. Tai hei, pistä sinä ravintola pystyyn niin me tulemme teille. Hyvä idea!


****

Herkullinen wokki
6-8 annosta

kasviksia oman maun mukaan, meillä oli:
3 porkkanaa
pieni kukkakaali
n. 300g parsakaalia
n. 1/4 varhaiskaalista
2 suippopaprikaa
3 varhaissipulia varsineen

3 nektariinia
3 broilerin rintafilettä (voi jättää pois)

mausteliemi
2 dl kanalientä
3-5 valkosipulinkynttä silppuna
1 rkl tuoretta inkivääriä silppuna
1-2 tuoretta chiliä (tai n. 1tl kuivattua rouhetta)
2 tl hunajaa

maun mukaan:
suolaa
soijakastiketta
kalakastiketta
sitruunamehua

nuudelia

Silppua valkosipulinkynnet, kuoritty inkivääri ja chili, josta on poistettu siemenet ja siemenkiinnikkeet. Keitä kanaliemi ja laita silput uimaan (ja pehmenemään) liemeen. Mausta liemi hunajalla.

Keitä nuudelit.

Pilko kasvikset (ja broileri) reiluiksi paloiksi. Kuumenna wokkipannu kuumaksi. Paista sihisevän kuumalla pannulla ensin hetki lihoja. Voit ripotella suolaa lihojen päälle. Lisää sitten porkkana ja kukkakaali, hetken päästä parsakaali ja paprika ja viimeisenä kaalisuikaleet, sipulit sekä nektariinisuikaleet. Älä ylipaista kasviksia. Ne saavat jäädä napakoiksi.

Sekoita nuudelit wokin joukkoon tai tarjoa ne erikseen.

Mausta vaikka lautasella soijalla tai kalakastikkeella. Purista päälle sitruunamehua ja koristele reilulla määrällä silolehtipersiljaa.

****


Ei kommentteja

Sisällön tarjoaa Blogger.