Limevanukas ja ruiscrumble

Limen raikkaus, kondensoidun maidon makeus ja rapea ruiscrumble yhdistyvät tässä jälkiruoassa mainioksi kokonaisuudeksi. Keväisen raikasta!

Jälkkäri syntyi kahden reseptin kombinaatiosta: vanukas on tehty amerikkalaisen Key Lime Pien täytteen ohjeella. Crumblen ohjeen takana on MasterChef -voittaja Joonas (Glorian R&V 3/2011, s.39). Maultaan vanukas oli hyvä, mutta rakenteen olisin toivonut jäävän hieman löysemmäksi, ei niin kakkumaiseksi. Alla olevaan ohjeeseen vähensinkin paistoaikaa, josko se sillä korjaantuisi.

****

Limevanukas
4-6 annosta

1 purkki (n.400g) kondensoitua, makeutettua maitoa
1,3 dl tuoretta limemehua (meillä 4 limeä)
2 tl limen kuorta raasteena (noin yhden limen kuori)
4 kananmunan keltuaista

Lämmitä uuni 150-160 asteeseen. Pese lime ja raasta pienellä terällä vihreä kuori ohuelti. Purista limeteistä mehut. Kaada kulhoon kondensoitu maito, limemehu, limen kuori sekä kananmunan keltuaiset. Vatkaa sähkövatkaimella kolme minuuttia. Kaada (voideltuihin) annosvuokiin tai yhteen isompaan vuokaan (esim. pieni irtopohjavuoka). Paista uunissa 10-12 minuuttia. Vanukas jää keskeltä hyllyväksi – niin kuuluukin. Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin pariksi kolmeksi tunniksi. Ripottele kylmän limevanukkaan päälle ruiscrumblea ja mausta halutessasi mintun (tai sitruunamelissan) lehdillä.

****

Ruiscrumble

25g voita
1/4 dl sokeria
3/4 dl ruisjauhoja
1 rkl vehnäjauhoja

Nypi ainekset kulhossa muruksi. Levitä seos leivinpaperin päälle ja paista 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pinta on rapea. Jäähdytä ja tarjoa limevanukkaan kanssa.

****