Siis nyt on maut kohillaan! (parsakeitto)

sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Liekö ollut nälkä vai oikeasti tosimaukas keitto, kun jo ensimmäisen lusikallisen puolivälissä alkoivat ylistyssanat kaikua korvissa. Mitäänsanomattoman näköinen ruoka (kuten näkyy) sai pöydän toiselta laidalta niin hyvää palautetta, että keittoa pitänee tehdä toisenkin kerran. Hyvää se oli minustakin, mutta taitaa toisen tekemä ruoka olla aina parempaa.

****
Parsakeitto
2 annosta


500g valkoista parsaa
4-5 dl kasvislientä
1 dl valkoviiniä
1 dl kermaa
mustapippuria myllystä
(1-2 tl sitruunamehua)
(suolaa)

Kuori parsat ja leikkaa puumainen osa pois kannasta. Ota nuput taltee ja pilko muuten parsat pieniksi pätkiksi. Mittaa kattilaan kasvisliemi ja valkoviini. Laita parsat liemeen ja keitä 15-20 minuuttia eli kunnes parsat ovat kypsiä. Keitä nuppuja toisessa kattilassa viitisen minuuttia. Nuput saavat jäädä napakoiksi.

Kun parsat ovat kypsiä, surauta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella tai blenderissä. Kaada takaisin kattilaan, lisää kerma ja pari kierrosta pippuria myllystä. Kuumenna. Jos keitto on liian litkua, voit suurustaa sitä esimerkiksi kastikesuuruksella. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Voit lisätä keittoon särmää pienellä määrällä sitruunamehua.

Laita erikseen keitetyt nuput keiton päälle. Meillä ne hukkuivat, mutta toivat mukavaa suutuntumaa ja herkkumakua. 

****

3 kommenttia

Nimetön kirjoitti...

Voisko tämän tehdä säilyke parsasta? Toi tuoreitten kanssa turaaminen kuulostaa vaikeelta. Mun tuurilla ne on puumaisia koko pötköt....:)

Johanna

Hannele kirjoitti...

Tuoreen parsan kanssa ei kyllä voi pieleen mennä. Rohkeasti vaan, Johanna!

Valkoiset parsat kannattaa laittaa pötköttämään pöydälle ja kuoria siinä. Ihan helppoa!

Veikkaan, että säikyleparsa ei toimi samalla tavalla sosekeitossa, vaikka en oo kyllä ikinä kokeillu.

Nimetön kirjoitti...

Oon mää niit vihreitä keittäny kokonaisena, mutta vähän kyllä eppäilen tuota SOSEkeiton onnaamista....:)Nimenomaan tota sose-osioo..

Sisällön tarjoaa Blogger.