I love pesto!

Basilikat ovat kasvaneet yhtäkkiä niin valtaviksi puskiksi, että satoa saa ja pitää kerätä jo ihan reilulla kädellä. Päätin laittaa maut talteen ja avata säilöntäkauden tekemällä pestoa pakkaseen. Pesto on aivan ykkösherkku paitsi pastan kanssa, myös toastien, tomaatti-mozzarella salaatin ja lihan kastikkeena.

Ohjeen otin Reseptitaivaan Italia-osastolta. Noudatin ohjetta melkein tarkalleen lisäten vain yhden valkosipulinkynnen ja puolikkaan ruokalusikallisen sitruunamehua. Basilikaa laitoin ehkä kolmanneksen enemmän kuin ohjeessa. Ensin tuntui, että suolan määrä on liian suuri. Mutta kun pestoa söi pastaan sekoitettuna, oli suolakin kohdallaan.

Pakastin ison osan pestosta sydämenmuotoisiin jääpalamuotteihin – aika hurmaavia, eikö totta?

****

Pesto

1 dl pinjansiemeniä

2-3 ruukkua basilikaa (älä nuukaile; mitä enemmän, sitä parempi)

2dl parmesanraastetta

1-2 valkosipulinkynttä

1½ tl suolaa

½ tl sokeria

1-1½ rkl sitruunamehua (voi korvata vaalealla balsamicolla tai esimerkiksi hunajaviinietikalla)

1 tl mustapippurirouhetta

1½ dl (oliivi)öljyä

Paahda pinjansiemeniä hetki kuivalla ja kuumalla pannulla. Kaada siemenet tehosekoittimeen/blenderiin ja surauta jauheeksi. Toki peston voi työstää myös morttelissa, jos siltä tuntuu (minusta ei sitten tuntunutkaan). Lisää basilikanlehdet, vastaraastettu parmesan sekä mausteet ja surauta taas. Lisää öljy vähitellen joko nauhana valuttaen koneen pyöriessä tai muutamassa erässä. Anna koneen käydä, kunnes pesto on tasaista.

****