Tipe tipe tippukastelujärjestelmä

Tippukastelujärjestelmä on kuulkaas ihan mahtava juttu. Järjestelmä on hyvin yksinkertainen ja helppo, varma ja toimiva. Meillä tippukastelu hoitaa kasvihuoneen kasvien vedensaannin mutta yhtälailla sen voi viritellä vaikka kasvimaalle tai purkkipuutarhaan.

Humanistin on hieman hankala ymmärtää, miten keraaminen, vedellä täytettävä tötterö ja pari letkua yhdistettyinä vesiastiaan voivat oikeasti toimia siten, että kasvi saa vettä riittävästi mutta vain tarvittaessa. Mutta en minä toisaalta ymmärrä miten nettiäkään voi olla tai kuinka ääni voi siirtyä kapulasta toiseen.

Homma toimii jokseenkin niin, että hieman multapintaa korkeammalla olevasta isosta vesiastiasta lähtee paksumpi vesiletku, josta haarautuu ohuempia letkuja. Ohuet letkut kulkevat keraamisen tötterön yläosan läpi, jonka ruuvia kiertämällä veden saantia voi säädellä kasvin juomaominaisuuksien mukaan. Tiputtelulla on jotain tekemistä imujännityksen ja alipaineen kanssa – no, pääasia että tiputtaa.

Kätevää on myös se, että tarhuri voi lähteä lomallekin ilman huolta. Jos astian vesimäärä ei riitä koko loman ajaksi, on apuvoimat helppo ohjeistaa vain täyttämään isoa vesiastiaa. Periaatteessa jollain paineensäätäjällä(?) järjestelmän voi liittää suoraan myös hanaan, mutta hanan täytyy tietysti olla koko ajan auki ja se on vähän arveluttavaa.

Lisää tietoa meidän käyttämästä järjestelmästä löydät täältä.