Viininlehtikääryleet

lauantai 25. kesäkuuta 2011

Olen haaveillut tekeväni itse viininlehtikääryleitä yhtä kauan kuin kasvihuoneessa on kasvaa tohottanut viiniköynnös. Juhannuksen kunniaksi ryhdyin viimein toimeen napsimalla rehottavasta köynnöksestä lehtiä. Samalla huomasin pölyttäjän pörräävän viinin kukissa. Syksyllä poljetaan ehkä viiniä (hah).


Kääryleistä tuli aivan ykköshyviä. Tsatsikin kanssa syötynä ihan huippuja. Luulen, että erinomaisen rakenteen ja sopivan paistotuloksen salaisuus oli kääryleiden päälle viimetingassa haetut ja levitetyt lehdet. Ilman suojalehtiä kääryleet olisivat taatusti kuivuneet, sillä suojalehdet tulivat uunista käpristyneinä ja nahistuneina, vaikka tiiviin folion alla uunissa muhivatkin.****

Viininlehtikääryleet

30-40 viininlehteä (tuoreita tai säilöttyjä)

loraus öljyä
1 suuri sipuli tai pari pienenmpää
2 dl riisiä (meillä basmatiriisi)
3½ dl vettä
puolikkaan sitruunan mehu
1 tl suolaa
pari kolme kourallista tuoreita yrttejä: tilliä, minttua, persiljaa

1dl oliiviöljyä (½dl ja ½dl)
2 dl vettä
puolikkaan sitruunan mehu

viininlehtiä kääryleiden suojaksi paiston ajaksi

Silppua sipuli ihan pieneksi ja kuullota pienessä määrässä öljyä (kattilanpohja käy hyvin). Lisää riisi, sekoita. Kaada joukkoon vesi, puolikkaan sitruunan mehu ja suola. Anna hautua hiljaisella lämmöllä kunnes riisit ovat kypsiä. Sekoittele välillä. Hienonna yrtit ja sekoita riisin joukkoon. Yrttejä saa olla reilusti, laita niitä mistä tykkäät.

Jos käytät tuoreita viininlehtiä, huuhtele ne ja ryöppää parisen minuuttia väljässä, kiehuvassa vedessä. Jos käytät säilöttyjä lehtiä, huuhtele ne huolellisesti liiasta suolasta. Valuta lehdet kuiviksi. Irrottele lehdet varovasti toisistaan ja annostele täytettä noin ruokalusikallinen per lehti. Käännä ensin sivusiivekkeet täytteen päälle ja rullaa sitten kääryleeksi. Lado kääröt öljyttyyn uunivuokaan vieri viereen saumapuoli alaspäin.

Sudi kääryleet öljyllä (sillä ensimmäisellä puolella desillä). Sekoita toinen puolidesinen, vesi ja puolikkaan sitruunan mehu ja kaada vuokaan. Laita kääryleiden päälle ylimääräisiä viininlehtiä suojaksi. Lehtikerroksia voi olla pari kolmekin, jos lehtiä riittää. Laita vielä folio tiiviisti vuoan päälle. Paista uunin keskitasolla (175 astetta) noin tunti.

Tarjoa jäähtyneenä. Tsatsiki sopii kääryleiden kanssa mainiosti.

****

Ohjeen olen muokannut netin ja parin keittokirjan ohjeista.

9 kommenttia

Nimetön kirjoitti...

nam, näitä minä haluisin!!!! Ei sitruunahappoa,niin kuin jokaisessa kaupan tarjoamassa herkussa. Kukahan niitä tekis.....? Johanna

Hannele kirjoitti...

Kirottu E330!

Johanna, jos teen kääryleitä, tuletteko tänne? :)

Nimetön kirjoitti...

Tullaan:)ja kyllä, kirotkaa kaikki jotka tätä luette tuo E330. Jos Facebookkiin perustettas ryhmä "hävittäkää E330 planeetalta nimeltä Maa", lupaan liittyä Facebookkiin heti sinä päivänä!!!!:)Johanna

statisti kirjoitti...

Ihanalta kuulostaa.
Luuletko että mustaherukan lehdet toimisi tässä? Maku tietty "vähän" eri mutta ainahan kokeilla voi ;)

Hannele kirjoitti...

Suomalainen versio mustaherukkalehdillä kuulostaa kyllä hyvältä, toimisi varmasti!

chef Tapsa kirjoitti...

Mitenkäs, otti ja tuota, kun ei noita viininlehtiä niin hirveästi ole, niin voiko ihan foliolla peitellä noita kääryleitä, kysyn vaan?
chef Tapsa

Hannele kirjoitti...

Tervehdys Tapsalle!
Ehkä suojaavien lehtien tilalle voisi kokeilla kasteltua voipaperia. Sitten vielä vuoan päälle folio.

Nimetön kirjoitti...

Heippa! Perinteisesti turkissa me käytämme dolmaa tehdessämme päällä painona erittäin ohuita mutta leveitä kiviä (puhdistettuja tietenkin) jotta kaikki pysyvät kasassa. Etelän matkalle lähtiessä kyseenlaisia kiviä voi poimia rannalta :)

Hannele kirjoitti...

Tuhannet kiitokset vinkistä ja terveisiä Turkkiin! Eli ymmärsinkö oikein, että päällyslehtien päälle laitetaan kivet. Tarvitseekohan sitten foliota lainkaan?

Sisällön tarjoaa Blogger.