|

Limettinen juustokakku ilman juustoa

Herra Kokki tuli kotiin pari viikkoa sitten lähikaupasta neljän (!) keksipaketin kanssa. Tankki täyteen-sarjan tyyliin osti, kun halavalla sai. Suklaakuorrutteisia Marie-keksejä on sittemmin yritetty tuhota ennen parasta ennen päivää kahvin kanssa, jätskin kanssa ja siltään. Melkein paketillisen sipelsin juustokakun pohjaksi, joskin täytettä tehdessä huomasin, että eihän meillä mitään kakkuun sopivaa juustoa ollutkaan. Erinäisiä muita valkoisia aineita kaapista kuitenkin löytyi. Syntyi luovalla kädellä sovellettu juustoton juustokakku. Kastikkeeksi surautin mansikkamelban oman maan mollukoista.

Vielä joku viikko sitten mansikoita näytti tulevan puskien pieneen määrään nähden valtavasti. Maistelumarjoja söimmekin sitä mukaan kun niitä kypsyi. Nyt ukkoskuurot ovat runnelleet kasvustoja ja niitä vaivaa myös joku homeentapainen yökötys. Pah. Minä niin haluaisin, että kaikki minkä istutan kasvaisi kauniisti, ilman rikkaruohoja tai tauteja ja tuottaisi sopivasti satoa silloin kun olemme kotona. Niinpä. Elämä on.

Mutta juustoton juustokakku oli hyvää. Limetillä maustettu jugurttinen kakku oli raikas ja vienosti suklainen keksipohja toi sopivasti makeutta.

****

Limettinen juustokakku ilman juustoa

15 kpl keksejä (meillä Gold Marie, myös digestive tai kaurakeksit sopivat hyvin)
3/4 dl sulatettua voita (ehkä 40g)

2 dl maustamatonta jugurttia (esim. partaäijää)
n. 1½ dl vispikermaa
2 kananmunan valkuaista
n. 1 dl (tomu)sokeria
1 limetti (mehu ja kuori)
4 liivatetta
2 rkl vettä

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Murskaa keksit pieneksi muruksi joko blenderissä tai muovipussissa kaulimella moukuttaen. Sulata voi ja yhdistä voisula keksimuruun. Lisää voisulaa tarvittaessa, jotta saat sopivan tahmean massan. Vuoraa irtopohjavuoan (noin 23 cm) pohja leivinpaperilla. Minä teen sen laittamalla palan paperia pohjan päälle ja kiristän reunarenkaan ikään kuin paperin päälle. Sitten leikkaan ylimääräiset, reunan ja pohjan välistä tursuavat, paperiosat pois. Levitä pohjamassa tasaisesti vuoan pohjalle.

Vatkaa kerma ja lisää vaahtoon jugurtti. Pese limetti huolellisesti ja raasta sen vihreä kuori. Purista myös mehu ja lisää sekä mehu että kuoriraaste kerma-jugurttiseokseen. Lisää sokeri. Jos käytät tomusokeria, lisää se siivilän läpi. Sekoita. Erottele valkuiaiset ja vaahdota ne toisessa kulhossa napakaksi vaahdoksi. Kääntele vaahdot yhteen. Maista ja säädä tarvittaessa sokerilla.

Kiehauta pieni määrä vettä. Purista liivatteista pois ylimääräinen vesi ja liuota liivatteet kuumaan veteen. Lisää liivateliuos vähitellen vaahtoon samalla sekoittaen. Tärkeää on, että liivate sekoittuu vaahtoon tasaisesti.

Kaada täyte keksimurupohjan päälle. Laita päälle lautanen/kelmu/folio ja laita jääkaappiin hyytymään vähintään kolmeksi tunniksi.

Mansikkamelba syntyy puolesta litrasta mansikoita esimerkiksi sauvasekoittimella tasaiseksi surautten. Lisää tarvittaessa pieni määrä sokeria, mikäli mansikat eivät ole riittävän makeita siltään.

****