| |

Paellaa pensselinheiluttajille

Kevättalvella meillä oli suhteet priimakunnossa säänjumaliin, mutta nyt täytyy hioa ilmaisutaitoa tarkemmaksi tai keksiä parempia lahjuksia. Tilatun poutasään ja helteen lisäksi meitä ovat nimittäin ravistelleet ukkoskuurot ja ajoittaiset esterimäiset sateet. Maalarit joutuvat pitämään taukoa. Väsymyksestä tärisevin käsin on kätevä blogata; sormet heiluvat issekseen näppäimistöllä.

Pari päivää sitten meitä siunattiin paitsi kokopäiväisellä poudalla, myös talkooavulla. Vanhempani kaarsivat pihaan ja työnjako oli selvä: äiti avuksi keittiöön, isä avuksi maalaavalle miehelle. Molemmat työyksiköt olivat totutun tehokkaita. Erinäisten lounaiden ja kahvitusten ohella keittiössä tehtiin herkullinen illallinen: hyvin edistyneelle maalausprojektille kohotettiin mangobelliini, pääruokana syötiin paellaa ja jälkkärinä suussa sulavaa suklaakakkua.

Paella tehtiin yhdistelemällä vinkkejä kahdesta reseptistä: Hanna Jensenin espanjalaisella maatilalla oppimasta ohjeesta sekä Sillä sipuli -blogin Merituulin ja Jukan testaamasta Paul Gaylerin reseptistä. Molemmat olisivat olleet taatusti hyviä yksinäänkin, mutta myös yhdistelmäresepti maistui.

Paella on vähän kuin pizza tai tortilla; ruokaa voi muunnella oman maun tai saatavilla olevien raaka-aineiden mukaan. Liemi voi olla kana- kasvis tai kalalientä. Joukkoon voi lorauttaa valkkaria tai olla lorauttamatta. Kasviksia voi käyttää paljon tai vähän. Kanan, kalan ja äyriäisten joukosta voi valita yhden tai useamman. Minun mielestä paellan teossa on vain yksi sääntö:

PAELLASSA TÄYTYY OLLA CHORIZOA.

Meillä moinen makkara oli kauppahallin juusto- ja makkarapuodista haettu Chorizo Pamplona, joka on osoittautunut loistavaksi mauntuojaksi myös munakkaassa, pannulla paahdettuna salaatissa, pizzassa sekä leivän päällä. Kauppahalli on kyllä kertakaikkisen huippupaikka. Miksihän siellä ei tule käytyä useammin, niin kun vaikka joka päivä?

****

Paella

1/2 dl öljyä
4-5 valkosipulinkynttä
2 sipulia
150g chorizoa
2 broilerin rintafilettä
1/2 – 1 tl kurkumaa
ripsaus sahramia
1 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
4 tomaattia (kaltattuna)
2-3 paprikaa (eri väriset ovat kivoja)
2-3 laakerinlehteä
4 dl risottoriisiä (Arborio)
5-6 dl kasvis- tai kanalientä
2 dl valkoviiniä
n. 200g simpukoita
n. 200g (jätti)katkaravunpyrstöjä (meillä jokiravunpyrstöjä)
(mustekalaa)
persiljaa (ja muita yrttejä)
1 sitruuna

Tee ensin esivalmistelut. Kuori ja pilko sipulit ja valkosipulit. Palojen koon voit valita itse. Poista paprikoista siemenet ja paloittele paprikat isoiksi suikaleiksi tai lohkoiksi. Keitä vettä tomaattien kalttausta varten, tee tomaattien kuoreen ristiviillot ja upota ne kiehuvaan veteen hetkeksi. Nosta tomskut vedestä ja kuori ne. Pilko tomaatit lohkoiksi, voit poistaa siemenet, jos haluat (en raaskinu). Pilko myös chorizo ja broilerifileet.

Kuumenna paellapannussa tai isossa wokissa öljyä. Kuullota hetki sipuli- ja valkosipulisilppuja. Lisää broilerikuution ja paistele muutama minuutti. Lisää chorizo ja tomaattilohkot, pyörittele sekaisin, anna paistua hetki. Heitä pannulle myös mausteet. Sekoita. Lisää paprikat ja riisi. Sekoita taas. Tasoittele seos pannulle ja lisää nesteet. Anna paellan kypsyä hiljaisella lämmöllä kaikessa rauhassa, sekoittelematta noin 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa nestettä. Lisää äyriäiset ja kääntele ne kypsymään paella joukkoon. Kypsennä vielä viitisen minuuttia.

Hienonna persiljaa paella päälle ja lohko sitruuna.

****

Nam.