Salmiakkipannacotta

lauantai 16. heinäkuuta 2011


Tunnustan.
Olen salmiakkifriikki.
Meidän perheessä meitä on kaksi.

Piipahdan tuon tuosta apteekissa ostamassa Haganolin salmiakkia mutta ihan vaan lääkkeeksi ja hätätiloihin. Haganol auttaa nimittäin päänsärkyyn, matkapahoinvointiin, nälkään, ärsytykseen ja stressiin. Muutkin vahvat salmiakit toimivat, jos parasta ei ole tarjolla, mutta lälly-mieto-mukasalmiakki auttaa vain makeanhimoon - vakava paikka sekin.

Tässä joku aika sitten hokasin, että Haganolia saa myös nestemäisenä mixerinä. Metsästin litkua vaikka kuinka monen pitäjän kuinka monesta apteekista ja sain osakseni lähinnä katseita pitkin nenänvartta. Aivan kuin otsassani olisi lukenut: aion tehdä salmiakkikossua.

Ei tullut kossua (vielä), tuli pannacotta.

****

Salmiakkipannacotta
neljälle isot, kahdeksalle pienet


2 liivatelehteä
4 dl (vispi)kermaa
1 dl sokeria (vajaakin riittää)
1 dl Haganolin salmiakkimixeriä

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Muutama minuutti riittää. Mittaa kattilaan kerma ja sokeri, kiehauta samalla sekoittaen. Lisää salmiakkimixeri ja sekoita. Purista liivatelehdistä liika vesi pois ja lisää kuumaan kermaseokseen samalla sekoittaen. Voit myös ottaa pienen määrän seosta, sekoittaa liivatteet siihen ja yhdistää sitten loppuun kermaseokseen. Pääasia on, että liivatteet liukenevat tasaisesti kuumaan pannacottamassaan.

Kaada seos neljään jälkiruokakippoon tai vaikka juomalasiin. Laita jääkaappiin ja anna hyytyä mielellään yön yli, vähintään 3-4 tuntia.

****

Pannacotta ei ollut lopulta kovin salmiakkinen vaan juuri sellainen lakumainen, mieto ja niin makea, että puoli annosta olisi riittänyt vallan mainiosti. Ja jos vattuaika olisi jo, olisin kumonnut salmiakkipannacotan päälle keon punaisia herkkuja, sillä jotain raikastusta kermavanukas olisi ehdottomasti kaivannut. Vattujen puuttuessa koristelin annokset horsmankukilla, syötäviä nekin.

Lopulta herra Kokki tiivisti jälkiruokakokemuksen näin: "ihan ookoo, mutta niin se on, että laku lakuna ja uute uutteena". Ehkä loppu mixeri otetaan sitten lääkkeenä, kossulla tai ilman.

Resepti on peräisin Haganolin sivuilta. Ja mixeriä saa Oulusta ainakin Kastellin apteekista.

5 kommenttia

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä taidan jo pelkän mielikuvan perusteella yhtyä Herra Kokin mielipiteeseen, erityisesti uute uutteena:) Nam! Tasan samanlaisen kommentin sain eilen kuulla, kun annoin perheen miesten maistaa työpaikan kesäjuhlia varten tekemiäni herkullisia suklaaseen dipattuja mansikoita. suklaa suklaana ja mansikat mansikkoina.... Pyh, juntteja sanon minä! Se yhdistelmä toimii yhdessä ja erikseen. Johanna

Hannele kirjoitti...

Vähän hävettää myöntää, mutta pari kulausta oon napannu mikseriä pullonsuusta :) Nam.

Mansikoita suklaadipissä, tupla nam.

Anonyymi kirjoitti...

Jos mixeriä jäi yli hörppimisen jäljiltä, joku oli tehnyt salmiakkimarmelaadia siitä. Ajattelin myös kokeilla.

Hannele kirjoitti...

Nerokasta! Pakko kokeilla!

Anonyymi kirjoitti...

Pullahiirellä oli simppeli ohje.

Sisällön tarjoaa Blogger.