|

Itse tehty yrttisuola

Suola ja yrtit ovat mausteista monikäyttöisimmät. DIY-yrttisuola on näiden yhdistelmä, joka tekee ruoasta aina astetta parempaa.

Kuva on liki täynnä yrttien lehtiä. Leikkuulaudalla on kupissa sormisuolaa sekä vanhat sakset

Olen testannut erilaisia tapoja ja ohjeita parhaan mahdollisen lopputuloksen aikaansaamiseksi. Vuosia sitten päädyin reseptiin, jonka jaan nyt teille – tällä suolalla maustat kaikki ruoat kaurapuuroa lukuun ottamatta.

Suola on myös helppo tapa säilöä yrttejä syksyn ja talven varalle. Yrtit luovat ruoille upeaa makupohjaa, joten usein yrttisuolan lisäksi juuri muita mausteita tarvitakaan. Suola on myös mainio pieni tuliainen tai vaikka joulun ajan muistaminen.

Leikkuulaudalla on sormisuolakippo, vanhat sakset ja yrttejä. Vaalealla pöydällä on yrttejä.

Hyvä aika valmistaa yrttistä suolaa on kesä ja alkusyksy, kun yrtit ovat rehevimmillään. Yrtteineen huolella kuivattu suola säilyy pitkään, joten voit tehdä suolan nyt kesällä ja käyttää – ja antaa ruokalahjaksi – vaikka pikkujouluissa.

Voit käyttää suolaan oikeastaan juuri niitä yrttejä, joista pidät. Toki vahvojen yrttien, kuten rosmariinin tai salvian kanssa kannattaa olla helläkätinen. Minusta paras yrttisekoitus on basilikan, lehtipersiljan ja timjamin muodostama vahva pohja, johon laitan lisäksi ripauksen minttua ja rosmariinia, joskus mökiltä tuotua liperiä eli lipstikkaa. Käytännössä siis laitan juuri niitä yrttejä, joita terassilla ja pihalla kasvaa.

Suosittelen testaamaan myös näitä maustettuja suoloja – hurmaa oman keittiön väki tai anna lahjaksi ystäville ja arjen sankareille.

Vihreää yrttisuolaa kahvallisessa kulhossa sekä pienessä keraamisessa kulhossa ja lahjapussissa.
Kuva on liki täynnä yrttien lehtiä. Leikkuulaudalla on kupissa sormisuolaa sekä vanhat sakset

Yrttisuola – helppo ohje

Yrttisuola on keittiön yleismauste, joka korostaa ruoan makuja ja tuo ruokaan ripauksen kesän vehreyttä.
Esivalmistelu20 minutes

Välineet

  • tehosekoitin, blenderi tai terävä veitsi

Raaka-aineet

  • 1 osa yrttejä hienonnettuna (esim. basilika, persilja, timjami)
  • 1–2 osaa osaa suolaa (hieno tai karkea merisuola tai sormisuola)

Tee näin

  • Huuhtele ja ravista yrtit kuiviksi tarvittaessa. Voit käyttää yrteistä lehtien lisäksi pehmeät varret. Poista puutuneet varret.
  • Hienonna yrtit tehosekoittimessa tai blenderissä. Jos sinulla ei ole sopivaa konetta, voit hienontaa yrtit veitsellä niin pieneksi silpuksi kuin pystyt.
  • Yhdistä yrttisilppuun tilavuudeltaan saman verran tai hieman enemmän suolaa. Voit käyttää suolan käyttötarkoituksen mukaan hienoa merisuolaa, karkeaa merisuolaa tai sormisuolaa.
  • Sekoita yrtit ja suola.
  • Laita suola kuivumaan laakean astian päälle. Voit laittaa alle leivinpaperia tai talouspaperia.
  • Anna suolan kuivua rauhassa huoneenlämmössä. Sekoittele sitä ohikulkiessasi, jos muistat.
  • Kun yrttisuola on täysin kuivaa, laita se purkkiin ja säilytä kuten säilytät mitä tahansa suolaa.

Vinkit!

Sormisuolaa on erityisen kiva antaa lahjaksi, koska se on käyttövalmis ja kaunis pöytämauste. Arkisuolaksi käy hyvin edullinen karkea merisuola, jos olet tottunut käyttämään suolamyllyä tai hieno merisuola.

Seuraa Kokkipotteja myös Pinterestissä!