|

Klassikkoainesta: Chorizorisotto

Keväällä Kuopion Gustossa tuplana syöty chorizorisotto oli niin hyvää, että minun täytyi tietty (yrittää) tehdä samanlaista. Apinointi kannatti, oli nimittäin i-ha-naa.

****

Chorizorisotto

3-4 annosta

1-2 sipulia

1 valkosipulinkynsi

hieman öljyä

n. 100g chorizoa

3 dl risottoriisiä (esim. arborio)

7-8 dl kasvis- tai kanalientä (meillä jälkimmäistä pakkasesta)

n. 2 dl valkoviiniä (kuiva omenasiideri käy myös)

1/2-1 tl voimakasta paprikajauhetta (meillä Piment d´espelette)

parmesanjuustoa

yrttejä tai ruoho- tai pillisipulia

Kuumenna kasvis- tai lihaliemi. Silppua sipuli(t) ja valkosipulinkynsi hyvin pieneksi silpuksi. Pilko myös chorizo pienen pieniksi paloiksi. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja kuullota sipuleita hetki. Lisää chorizo ja jatka paistamista parisen minuuttia, jotta makkarasta irtoava rasva&maut sekoittuvat sipuleihin. Mittaa kattilaan riisi ja sekoita. 

Kaada seoksen päälle  hieman kuumaa lientä, sekoita ja anna nesteen imeytyä riisiin, lisää nestettä vähitellen ja anna taas imeytyä. Sekoittele välillä. Viinin voit lisätä melko loppuvaiheessa. Anna risoton kypsyä hiljalleen noin 20-25 minuuttia. Riisi saa jäädä hieman al denteksi ja risotto riisipuuromaisen löysäksi. 

Raasta parmesaania kourallinen tai pari. Voit sekoittaa juuston risottoon tai tarjoilla sen erikseen. Annostele lautasille ja koristele tuoreilla yrteillä tai vaikka ruohosipulisilpulla.

****