Punajuurisatoa ja vuohenjuustoa

Joka kerta kun kiskaisen keittöpuutarhassa jostain naatista ja löydän huituloiden päästä syötävää, riemuitsen ja hieman hämmennynkin. Miten pienistä, puolihuolimattomasti maahan piilotetuista siemenistä voi kasvaa huithapelitarhurin hoivissa jotain niin herkullista ja kaunista. Luonto yllätti tänä vuonna silläkin tavalla, että maahan laitetuista siemenistä piti tulla yksivärisiä punajuuria, tuli raidallisia. Kasvun ihmeitä, kerrassaan.

Punajuurisadon korjuulla ei ole vielä mikään kiire, mutta sieltä täältä väleistä vetäisin muutaman juurikkaan antaakseni tilaa vieruskavereille. Pesin, pilkoin, paistoin punajuuret pannulla ja viipaloin päälle vuohenjuustoa. Täydellinen iltapala.

****

Punajuuria ja vuohenjuustoa

raakoja punajuuria
öljyä paistamiseen
suolaa
mustapippuria
vuohenjuustoa
hunajaa
(timjamia)

Pese punajuuret ja kuori tarvittaessa. Viipaloi ohuiksi siivuiksi. Kuumenna pannulla öljyä ja laita punajuuret paistumaan. Kun viipaleet alkavat kypsyä, rouhi päälle hieman suolaa ja ripaus mustapippuria. Älä liioittele kummankaan kanssa.

Viipaloi vuohenjuusto ja paista halutessasi punajuurisiivujen vieressä juustoa toiselta puolelta. Kun on kääntämisen aika, nosta juustoviipaleet punajuurien päälle paistettu pinta ylöspäin. Valuta päälle hunajaa ja koristele halutessasi tuoreilla timjaminoksilla.

Punajuurien paistoaika riippuu viipaleiden paksuudesta. Minä paistoin ehkä parimillisiä siivuja 7-10 minuuttia kelloa katsomatta. Punajuuriin saa jäädä purutuntumaa, joten älä paista niitä yli.

****

Vuohenjuusto sijasta punajuurien päälle voi viipaloida tai sipeltää  sinihomejuustoa.