Viininlehtien taltiointia

sunnuntai 28. elokuuta 2011

Viininlehtikääryleiden väsääminen omista lehdistä on ollut tämän kesän ehdottomia kokkauksellisia tähtihetkiä. Erityisesti olen iloinnut siitä, että köynnöksestä on muutakin iloa kuin "jee, se talvehti" ja "se saattaa tehdä rypäleen".

Viime vuonna rypäleitä, ei siis terttuja, tuli 12. Tänä vuonna sato on sentään kaksinkertaistunut. Valtavasta sadosta innostuneena mietimme, että tehtäisiinkö siitä eisweinin tyyppistä viiniä jäisistä rypäleistä vai ihan sitä perinteistä. Ehkä myös rypäleenkeruuapua täytynee harkita. Anyone?

Jep.

Lehtiä köynnös sentään tekee urakalla ja isot määrät. Kesän aikana lehtiä on riivitty useaan otteeseen, eikä köynnös ole ollut lehtikadosta moksiskaan, päinvastoin. Nyt napsin lehtiä ison kasan talteen talven käärylehimohetkiä varten.

Lehden huuhdellaan, ravistellaan kuiviksi ja asetellaan 20-25 lehden pinoihin.


Pinot kääritään rullalle ja sidotaan sopivalla narulla (tai kuminauhalla).


Rullat kastetaan hetkeksi kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen ja liika vesi valutetaan pois.


Jäähtyneet rullat pussitetaan ja pakastetaan. Ohjeen viininlehtien pakastukseen löysin täältä.

6 kommenttia

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Meillä jäi se viini ostamatta, vaikka keväällä kannustit, ehkä ensi vuonna! Mutta muistan tulla täältä tarkistamaan lehtien säilömisohjeet, jos niitä pääsen tarvitsemaan:)

Hannele kirjoitti...

Vielä vuosi sitten en välttämättä olisi suositellut viinin ostoa, kun tuntui, ettei siitä ole kasvihuoneessa kuin harmia. Mutta nyt on eri ääni kellossa, kun olen vihdoin älynny hyödyntää lehdet. Jippii!

Luulen muuten, että esim. Zilga menisi teillä ulkosallakin.

Anonyymi kirjoitti...

Jee! Minäkin iloitsen sinun viininlehtisäilöstä!!! Onneksi otin asian puheeksi, nyt saatetaan mekin saada niitä joskus uudestaan:)Johanna

Hannele kirjoitti...

Johanna, sinun patistelusta aloin selvitellä, mitä lehdille pitäis oikein tehdä. Pitänee laittaa lisää lehtiä talteen, kun ainakin kesäkuuhun asti pitää pärjätä:)

Anonyymi kirjoitti...

Olipa hieno idea, itsellänikin kasvaa se köynnös (luulen että on Zilga) ovesta ja tuuletusluukusta ulos - eikun lehtiä siis keräämään! Voiko niistä tehdä muuta kuin kääryleitä?

Hannele kirjoitti...

Tarja, kaikki reseptit, joihin oon törmänny, on olleet käärylemäisiä. Täytteitä on erilaisia: lihaa, lihatonta, mausteista, ei niin mausteista, jossain vain juustoa. Chez Jasu on tehnyt muikkuja viininlehdissä.

Lisäksi oon törmänny muutamiin resepteihin, joissa lehdet on enemmänkin paistamisen/grillaamisen ajan suojana folion tapaan.

Sisällön tarjoaa Blogger.