Mustikkakukko
Mustikkakukko eli rättänä on savolainen perinneherkku. Mustikan ja rukiin yhdistelmä on aivan vastustamattoman hyvä. Tee tätä!
Mustikkakukko on paras mustikkapiirakka – ainakin jos minulta kysytään. Ohuen ruiskuoren sisällä on paljon mehevää mustikkatäytettä. Voit tehdä kukon myös pakastemustikoista.
Uunissa reilu mustikkatäyte mehevöityy hillokemaiseksi herkuksi. Vaniljajätski tai vaniljakastike lämpimän mustikkakukon kanssa tekee jälkiruoasta tai kahviherkusta vieläkin paremman.
Muistathan, että voit tehdä mustikkakukon myös gluteenittomana:
Mustikkakukko onnistuu näillä vinkeillä
Kukko on helppo tehdä, kun muistaa pari leivontaan liittyvää vinkkiä:
- Taikina kannattaa laittaa jääkaappiin tekeytymään vähintään tunniksi. Näin taikinan käsittely on helpompaa.
- Mustikkakukon kansi on helpoin kaulita kahden kelmun palan välissä. Kun olet kaulinnut kannen, ota päällä oleva kelmu pois ja keikauta taikinakansi sen alla olevan kelmun avulla kukon päälle. Poista kelmu ja siisti kannen reunat.
Kokeile myös näitä helppoja leivonnaisia:
Mustikkakukko
Mustikkakukko eli rättänä on savolainen perinneherkku. Se paras mustikkaherkku.
Annokset: 6
Raaka-aineet
- 200 g voita
- 1 dl sokeria
- 1 dl vehnäjauhoja
- 3 dl ruisjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 litra mustikoita
- 2 rkl perunajauhoa (1 rkl riittää, mikäli käytät tuoreita marjoja)
- 3/4–1 dl sokeria
Tee näin
- Sekoita pehmitetty voi ja sokeri.
- Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
- Kääri taikina kelmuun ja laita tekeytymään jääkaappiin vähintään tunniksi.
- Painele reilu puolet taikinasta korkeareunaisen vuoan pohjalle ja reunoille.
- Sekoita mustikoihin perunajauhot ja sokeri ja kaada keoksi pohjan päälle.
- Kaulitse lopusta taikinasta kukolle kansi. Kaulitse kansi kahden kelmun välissä, sillä kelmun avulla levyn saat kumottua kukon kanneksi.
- Painele reunat yhteen.
- Paista mustikkakukkoa 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.
Vinkit!
Pakastemustikat sopivat kukkoon vallan hyvin, mutta muista silloin käyttää marjat jäisinä.