Sadon huumaa ja kotitekoinen tabasco

Ensimmäiset pakkasyöt ja kasvihuoneen viimeiset sadonrippeet käyvät taistojaan. Pakko on kai todeta, että lämpöpuhaltimesta huolimatta pakkasyöt voittavat. Tähän saakka pöhötin on pitänyt kylmän loitolla ja tomaatit ja chilit ovat kypsyneet hyvin, vaikka lehdet näyttävätkin nuutuneilta. Alkuviikosta keräsin vielä pari kiloa tomaatteja ja ison satsin chilejä. Huumaavaa hommaa!

Tomaatit keitin kastikkeeksi ja laitoin pakkaseen. Talvella voi sitten fiilistellä kesäisissä tunnelmissa. Osan chileistä kuivaan, osasta tein Sauvajyväsen innoittamana wannabetabascoa. Ohjeena käytin netistä löytämääni versiota. Silppusin kastikkeeseen niitä chililajikkeita, mitä oli poimittavissa: Habanero, Lemon drop, Short yellow tabasco, Hungarian hot cherry ja Bhut x Bell pepper. Sekoitus tuntui toimivan vallan mainiosti, vaikka vähempikin tulisuus olisi kyllä piisannut.

Käyttämäni ohjeen mukaisesti laitoin kastikkeen jääkaappiin pariksi viikoksi hautumaan. En tiedä miksi, sillä kastike on kyllä ihan syötävää jo nyt, mutta ehkä se tässä vielä selviää. Ohje sanoo, että kahden viikon kuluttua kastike siivilöidään. Silloin siitä varmaankin tulee tabascomaisen ohutta ja tippapulloon sopivaa soossia.

On saletisti väärin käyttää tästä kastikkeesta nimeä tabasco, sillä oikeaan Tabascoon käytetään samannimistä chililajiketta, joka antaa kastikkeelle sen tyypillisen maun. Mutta on seassa sentään tuota keltaista lyhyttä tabsacoa ja muutoinkin ainekset ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan samat.

****

Tabascomainen chilikastike

n. 250g chilejä
n. 2 1/2 dl etikkaa (käytin väkiviinaetikkaa (10%), jota laimensin vedellä noin 1:1, valkoviinietikka sopii varmasti myös hyvin)
1 tl suolaa

Etsi chilinkäsittelyyn sopivat hanskat. Siis ihan oikeasti. Etsi ne. Poista chileistä kannat, siemenet ja siemenkiinnikkeet. Silppia hedelmäliha pieneksi. Mittaa kattilaan etikka (tai etikan ja veden sekoitus) ja suola. Lisää chilisilppu. Keitä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Anna jäähtyä. Kaada seos blenderiin ja aja tasaiseksi kastikkeeksi (tai tee sama sauvasekoittimella). Kaada kastike puhtaaseen lasipurkkiin ja laita jääkaappiin kahdeksi viikoksi. Siivilöi kastike.

****