Baileys kotikonstein

sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Baileys liköörin kehittäneiden R&A Baileyn ideana oli, yhtiön nettisivujen mukaan, yhdistää kaksi perinteikästä irlantilaista osaamisaluetta: viskinteko ja maitomaatalous. Onnistunut yhdistelmä, sillä Baileys on maailman suosituin likööri. Se on minunkin suosikki! Likööriin käytettävä kerma on peräisin irlantilaisilta maitotiloilta, joiden koko tuotanto jalostetaan Baileys-likööriksi. Ajatella, että 40 000 lehmää tallustelee nummilla baileyskorvamerkittynä. Aika iso nummi.

Kun (melkein) kaikkea täytyy kokeilla, päätin koittaa tehdä kermalikööriä itse. Netistä löytyi valtava määrä ohjeita, joiden ainekset ja mittasuhteet vaihtelivat. Kermaa ja viskiä oli sentään kaikissa ohjeissa. Useimmissa resepteissä käytettiin myös kondensoitua maitoa, joissakin myös kananmunaa.

Valitsin oman liköörini pohjaksi CupCake Project -sivuston munattoman reseptin. Alunperin ohje on Chowhound keskustelupalstalta. Säädin hieman mittasuhteita omaan makuun sopivammaksi: Viskin määrää vähensin ja pikakahvijauheen vaihdoin oikeaan kahviin. Manteliaromin jätin pois ja vaniljaksi raaputin siemeniä vaniljatangosta.

EDIT 25.9.2012: Muokkasin reseptiä entistä paremmaksi. Kokkipottilan kermaliköörin tuotekehittely jatkuu.


Likööristä tuli aivan käsittämättömän hyvää!

****

Baileys-tyyppinen kermalikööri kotikonstein

2 dl kermaa (mitä rasvaisempaa, sitä täyteläisempi maku)
1 prk (reilu 2 dl, noin 400g) kondensoitua maitoa
1 1/2 - 2 dl viskiä
1/2 dl vahvaa kahvia
1 tl tummaa kaakaojauhetta
(2 cm vaniljatangon siemenet)

Sekoita kuumaan kahviin kaakaojauhe. Mittaa kaikki ainekset kulhoon/pulloon ja sekoita huolellisesti.


****

47 kommenttia

Virpi kirjoitti...

Ooh, en tiennyt että tätäkin voi tehdä itse! Mahtava idea :)

Tusla kirjoitti...

Wau, mahtava idea!

Baileys on mulle ehkä hieman liian äitelää, mutta itse tehtynähän sokerin määrää voi juurikin säätää.

Kotiharmi kirjoitti...

Potti-Hannelella on korutaiteilija-äitinsä kujeet: tekee mitä tahtoo ja osaa kaikkea. Vapise Alko!

Anonyymi kirjoitti...

Oijoi! Tätä tahtoo maistaa! Mitä se kondensoitunut maito on? Saisko tätä lakstoosittomana versiona?? Johanna Ps. Suunnittelinkin Baileysiä viikonlopun pirskeisiin;)

Hannele kirjoitti...

Kiitos kommenteista!

Virpi, en tiedä mistä minulle tuli moinen mieleen, mutta nettiä selatessa tuli selväks, etten ollu iiihan eka:)

Tusla, sehän tässä on huipuinta! Voi säätää sokeria (kond.maitoa), viskiä tai mitä ikinä.

Kotiharmi, kiitos;) Viski pitää kyllä ostaa Alkosta, että siinä mielessä monopoli pitää pintansa.

Johanna, Sen piti olla yllätys!!!!!! Mut jääkaapissa odottaa ens viikonloppua varten kotibaileyspullo :) Kondensoitua maitoa ei (kai) ole laktoosittomana, plääh. Kerma on laktoositonta, että tulisiko kokonaisuudesta vähälaktoosista? Ei taida auttaa:(

Hannele kirjoitti...

Johanna, se unohtu sanoa, että kondensoitu maito on tiivistettyä, makeutettua maitoa. Vähän kuin paksua kinuskia. Hyvvää!

miiahoo kirjoitti...

Loistoidea! Tämä meni joulupukinkonttiin justiinsa. Mitenhän on tuon säilyvyyden kanssa? Jos ei siis lotase heti kerrallansa?

Joulunodotusterkuin nimimerkki "oksennustautiselätettykunpystyylukemaanruoka-asioista"

Riikka kirjoitti...

Loistava idea! Oot aikamoinen nero! :)

Hannele kirjoitti...

miiahoo, mahtavaa, että tauti on kaatunut. Se tuli väärään aikaan, vai liekö oikeaa aikaa olemassakaan.

Ja hyvä, että otit puheeksi tuon säilyvyyden, täytyy lisätä se tekstiinkin. Cupcake-sivustolla kerrottiin, että juoma säilyy jääkaapissa neljä kuukautta. Viski taitaa olla hyvä säilöntäaine.

Riikka, kiitos! Minä melkein punastun:)

miiahoo kirjoitti...

Säilöisiköhän tuo esikeski-ikäisiä naisiakin? Ja juu, taudille olisi ollut lukuisia oikeampiakin päiviä :P

Hannele kirjoitti...

Säilyvyystae on paaaljon pidempi, kun kotilikööriä nauttii sisäisesti hyvässä seurassa ;)

Anonyymi kirjoitti...

Kokkeillaan-blogin vakiokommentaattori-Outi tässä päivää! Nyt vasta saan suuni auki ja näppiksen laulamaan, vaikka usein olen täällä käynyt väijymässä. Se on kato tuo Baileys, mikä irrottaa kielenkannat :) Mahtava ohje, aion kokeilla!

Outi

Hannele kirjoitti...

Kiva kun suu aukesi, Outi! Kiitos kommentista. Eläköön Baileys!

Seija kirjoitti...

Nam,minunkin herkkua on Bailey..pitäisi kokeilla

Campasimpukka kirjoitti...

Tähän pätee varmasti se sääntö, että mitä voi tehdä itse, kannattaa tehdä? Kuten vaikka villasukat tai tomaattiketsuppi. Jos kerran voi tehdä itse omat baileysit, on ihan turha ostaa:)) Kysyin taloutemme juomavastaavalta, onko meillä viskiä. Kuulema on ja minä ruokakaappivastaavana tiedän meillä olevan kondensoitua maitoa. Joten eiku likööritekohommiin piakkoin. Harmi, ettei siihen mene munia... Kurkkaa blogiini miksi tuota harmittelen.

Hannele kirjoitti...

Camppis, muna-asiat on teillä kyllä mallillaan! Munallisiakin reseptejä löytyi, mutta en kyllä tiedä miksi tähän munia tarttis.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt voin sanoa, että JÄRJETTÖMÄN HYVÄÄ!!! Onneksi muutkin tykkäsivät yhtä paljon, oisin muuten juonut yksin koko pullon!!!! Ihan kun pehmistä. Täydellistä! Kokeilkaa!!! Johanna

Milla kirjoitti...

Tuota tekisi jo mieli maistaa vaikka en alkoholia juokaan. Vois tehdä vaikka viskittömän kermapommin? Aika hyvä sekin eikö vaan? :D

Aija kirjoitti...

Kondensoitu maito taitaa olla varsinainen laktoosipommi. Kukahan kehittelisi tätä juomaa omatekoisen kinuskin pohjalle?

Hannele kirjoitti...

Kermapommi on aina hyvä vaihtoehto:)

Hannele kirjoitti...

Nappasin kopin haasteesta!

Anonyymi kirjoitti...

Miten paljon tuohon vaikuttaa viskin laatu? Mitä viskiä olette laittaneet?

Hannele kirjoitti...

Ouh, nyt heitit pahan kysymyksen. Olen ehkä maailman huonoin viskiasiantuntija. Viskinä on käytetty sitä mitä käsillä on sattunut olemaan. Varmasti viskinystävä maistaa eron, minä en, mutta ehkä mitään kalleinta viskiä en baileysiin tuhlaisi. Edelliseen Baileysiin käytin jotain geellä alkavaa perusviskiä, Granny?

Anonyymi kirjoitti...

Kuinka paljon tällä ohjeella tulee?

Hannele kirjoitti...

Pikainen laskutoimitus tuotti noin kuuden-seitsemän desin verran riippuen viskin määrästä. Aina loppuu kesken;)

Anonyymi kirjoitti...

Tosi mahtava ohje! Laktoositonta tästä saa laittamalla kondensoidun maidon tilalle laktoositonta kinuskikastiketta ja punaista maitoa ( 3/4 kinuskia ja 1/4 maitoa) eikä välttämättä sitä maitoakaan tarvitse, jos tykkää paksummasta koostumuksesta :) itse tein noin ja hyvää tuli!

Hannele kirjoitti...

Kiitos kommentistasi! Loistava idea tuo kinuskin ja maidon yhdistelmä - kiitos vinkistä!

Kukkaisunelmia kirjoitti...

Upea maku, vaikken kahvia juokkaan! Baileysin joukossa se menee vallan mainiosti. Tästäpä hyvä joululahjaidea. :)

Hannele kirjoitti...

Ihana kuulla, että tykkäät, Kukkaisunelmia!
Baileys on loistava lahja. Viime jouluna me pakattiin sitä lahjoiksi pieniin termospulloihin :)

Anonyymi kirjoitti...

Tätä ohjetta on pakko kokeilla, kuulostaa niin hyvältä! Onko tässä tuo kondensoitu maito siinä valkean makean maitotiivisteen muodossa vai kinuskiksi keitetyssä muodossa? :)

Hannele kirjoitti...

Kokeile ihmeessä! Kotitekoinen baileys on tosi hyvää! Tässä reseptissä kondesoidun maidolla tarkoitan nimen omaan makeaa maitotiivistettä, en kinuskia. Hyvä, että pyysit tarkennusta, voin tarkentaa reseptiäkin.

Hanne kirjoitti...

Onko tuota maitoa pakko laittaa ollenkaan, tai mitään kinuskikastiketta tai vastaavaa? Haluisin vähä sokerisen (vhh) ja sillon kumpikaan ei passaa, vaikuttaako se jtenkin? Mietin myös tilalta maapähkinävoita...?

Hannele kirjoitti...

Kondensoitu maito tuo Baileysiin täyteläisyyttä ja ennen kaikkea makeutta. Mietin, miten juomaan saisi makeutta ilman sitä? Olisiko joku makea litku, joka sopisi ruokavalioosi? Sitä voisi kokeilla, sillä makeutta juoma kaipaa. Pelkkä kerman ja viskin yhdistelmä kuulostaa vähän hassulta ;)

Hanne kirjoitti...

Mun on pakko tulla kommentoimaan kun vihdoin sain testattua. Laitoin tosiaan sun ohjeen mukaan kermaa ja kahvia, kaakaota vähän enemmän ja viskiä reilu 1,5dl ja makeutukseksi toffee steviaa. Tuli ihan tosi hyvää! Makustu vaan sen verran vielä jääkaapissa että viskiä olis voinu olla vähän vähemmän ja vanilijan siemenet multa unohtui.

Ja mikä parasta ainoastaa kermasta hiilarit eli n. 6hh/vajaa 5dl :)

Hannele kirjoitti...

KIITOS, Hanne, kun palasit kommentoimaan! Tämä Baileys-resepti on saanut kommenttilootassa jo monta uutta muotoa - ihan parasta! Toffeestevia on minulle aivan uusi juttu, hienoa kuulla, että se toimii baileysinkin makeuttajana.

sirpa minkkinen kirjoitti...

Mitä kermaa olette käyttäneet?

Hannele kirjoitti...

Täyteläisin ja siten paras tulee kuohukermalla, sitä meillä on useimmiten baileysiin sekoitettu.

Laura kirjoitti...

Tää on ihana resepti! Pakko kokeilla tänä jouluna 😊 ja laktoositonta kondensoitumaitoa pystyy tekemään itse vinkkinä vain kaikille 😊

Hannele kirjoitti...

Kokeile ihmeessä, Laura! Itse tehty Baileys on ihanaa. Laktoositonta kondensoitua maitoa olen keitelly minäkin. Se on hyvä kärsivällisyysharjoitus :D

Riina kirjoitti...

Tein tätä viikko sitten ja todella hyvää on. Laitoin Irlantilaista Jameson viskiä. Mietin vaan kun nyt eilen pulloa ravistellessa ja kaataessa lasiin, seassa oli "kökköjä". Ravistin lisää ja ne vähän hävisivät. Kovasti mietin,että ei kai se nyt jo pilalle ole mennyt :). Ei saatu juotua kokonaan tuota määrää viikko sitten, koska tämä on oikeasti hieman täyttävämpää kuin aito Baileys :). Tänään ajattelin käyttää tuota kermalikööriä johonkin leivontaan.

Riina kirjoitti...

Alkosta suosittelivat tähän jotain hedelmäistä viskiä, ei niitä savuisia. Itse ostin Jameson viskiä, joka on Irlantilaista, se sopi tähän täydellisesti.

Hannele kirjoitti...

Kiitos kommentistasi, Riina!
Hienoa, että Alkosta annettiin suositus, ja vielä hienompaa on, että jaoit se meille. Kiitos!

Hannele kirjoitti...

Mahtava kuulla, Riina!

Olisiko kököt olleet jotain rasvatiivistymiä? Ei likööri varmastikaan viikossa ole huonoksi mennyt :)

Totta, että tämä Baileys on niin tuhtia kamaa, että pieni määrä jälkkäriksi riittää. Leivontaan kermalikööri on kyllä ihanaa - mitä aioit tehdä?

Unknown kirjoitti...

Hei. Minäkin tein likööriä viikko sitten ja nyt kun katsoin pulloon niin oli kerrostunut tavara siellä. Ravistin ja likööei näytti taas hyvältä. Onko kukaan pystynyt säilömään tätä pitkään eli siis onko tietoa onko pilalla jo viikon jälkeen? Lahjaksi potäisi antaa mutta on noloa jos jo pilalla annettaessa :(

Hannele kirjoitti...

Heippa! Meillä pullo on ollut kaapissa parikin viikkoa ja likööri on ollut edelleen hyvää. Muistelen, että aikoinaan vastaavantyyppisiä reseptejä googlatessani joku oli säilyttänyt likööriä pari-kolme kuukautta. Mutta siitä en mene toki takeeseen :)

marketta kirjoitti...

Saksalaisella ystäväperheelläni, joskus 80-luvulla, sain maistaa itsetehtyä kermalikööriä. Se oli heidän sukunsa jouluperinne, mutta reseptiä en saanut. Oli kuulemma vuosikymmeniä vanha, suvun salaisuus. Aika-ajoin olen heidän likööriään muistellut ja sitä miten se mahtoi olla valmistettu. Sinähän sen minulle paljastit! ;D
Etsin netistä vinkkejä laktoosittomaan maitotiivisteeseen ja eksyin blogiisi. Onneksi!

Hannele kirjoitti...

Mahtavaa! Tervetuloa Kokkipottilaan, Marketta!
Itse tehty Baileys on ihanaa. Vähän muunneltu ja suklaisilla suupaloilla viimeistelty versio löytyy myös uudesta Suupaloja-kirjastani.

Minä en oikein tuollaisten sukusalaisuuksien päälle ymmärrä ;)

Sisällön tarjoaa Blogger.