Malja tohtorille!

maanantai 5. joulukuuta 2011

Kun lähipiirissä on ihminen, jota voi kuvata sanoilla taitava, tieto, talentti, taito, tutkinto ja tohtori, on mitä parhain syy laittaa päälle parasta, lakata kynnet kimalluksella ja kohottaa shampanjamalja onnea-huutojen kaikuessa korvissa.
 

Lankomiehen huikean ahkeroinnin tulosta juhlittiin kaksi päivää, kahdessa kaupungissa. Päivät koostuivat silkasta onnesta ja liikutuksen kyynelistä, juhlapuheista ja ansaituista kehuista, hyvästä seurasta ja ihanasta ruoasta.

Karonkkapaikaksi valittu Ravintola Uleåborg 1881 oli täydellinen valinta. Oulun parhaaksi rankattu ravintola on puitteiltaan lämminhenkinen ja upea vanha suola- ja sokeriaitta. Sijainti aittatorilla lienee liki parasta, mitä Oulussa voi toivoa (kylmää talvituulta lukuunottamatta). Vanhat lastausluukut toimivat nyt ikkunoina ja suovat palan mereä sisätiloihinkin.

Kolmesta annetusta vaihtoehdosta illan sankari oli valinnut menun etukäteen:

*********

Alkuruoka
Savustettua graavilohta, curryöljyssä marinoitua omenaa ja pinjansiemeniä

Purjosipuli-juuresterriiniä, metsäsieniremouladea, lehtipersiljakreemiä (kalattomalle)

Pääruoka
Paahdettua poronkaretta, maa-artisokkaohrattoa, lämmintä herkkutattipikkelssiä, 
tummaa karhunvatukkakastiketta

Jälkiruoka
Rommissa marinoitua ananasta ja lakkamoussea

Kahvi avec

*********

Ruoka oli aivan loistavaa. Yksi professori sanoi illallisen olleen paras karonkkaillallinen ikinä, eikä ilta todella ollut konkarin ensimmäinen. 

Alkuruoan kanssa tarjottu valkoviini Chateau Ste. Michelle Riesling 2009 ansaitsee erityismaininnan - viini oli valloittava ja sopi sekä kala- että kalattoman alkuruoan kanssa mainiosti.

Pääruokana tarjottu poronkare herätti juhlajoukossa ihastusta. Liha oli suussasulavaa ja tapa syödä liha rikkoi sopivasti rajoja; poronkare syötiin käsin luusta kiinnipitäen frakkien ja iltapukujen liepeet heiluen. Tattipikkelssi toi ruokaan miellyttävää happoa ja kastike toimi moitteettomasti. Ohratto oli sinänsä hyvää, mutta ainakin minun lautasellani se oli turhan haaleaa. Jälkiruoka oli myöskin todella maukasta, joskin sen syöminen siististi vaati hieman harjoittelua. Ananaksen ja lakan yhdistelmä oli mainio!


Uleåborgissa palvelu on lämminhenkistä ja hurmaavaa. Ravintoloitsijat palvelevat asiakkaitaan itse, mikä tuo asiakkaan kohtaamiseen juuri sen lisävaihteen, jolloin hyvästä tulee syvää ja sielukasta.

Ihanan illan jälkeisenä aamuna karavaani kulki kolmesataa kilometriä itäkaakkoon, jossa juhlat jatkuivat aina seuraavaan aamuun. Oi, onnea!


ps. ylin kuva on Kokkipottilassa vietetystä shampanjan ja noutopitsan sävyttämästä välijuhlahetkestä, kaksi alinta Uleåborgista.

7 kommenttia

Tusla kirjoitti...

Silloin tällöin samppanja ja pizza on aika paikallaan, yhdessäkin. Meidän häissä joku taisi vetää jossain vaiheessa Big Maciä ja samppanjaa... :)

Onpa teillä ollut ihanat juhlat. Kyllä tuo on juurikin sellainen saavutus, jota kannattaa juhlia ja kunnolla. Uleåborgista olen kuullut paljon hyvää, mukava kuulla, että palvelu pelasi. Turhan moni paikka kompastuu juurikin siinä kohtaa.

Iloista Itsenäisyysjuhlaa!

Hannele kirjoitti...

Hampparia ja shampanjaa - mahtavaa!
Mukavaa Itsenäisyyspäivää kellariinkin!

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Paljon onnea tohtorille ja tohtorin pesueelle! Annoin itseni ymmärtää Kalevaa lukiessa, että teillä on juhlahumua tiedossa ;) Samppis on aina paikallaan, oli popsittavana mitä vain!

Anonyymi kirjoitti...

Shampanjaa, kuohuviiniä, valkoviiniä, punaviiniä, sidukkaa, olutta, konjakkia, likööriä... ja HOME MADE BAILEYSiä...Hyvää ruokaa ja seuraa.. niistä on Tohtorijuhlat tehty! Kiitos Kokkipoteille postauksesta ja erityisesti kaikesta avusta ja osallistumisesta:) Kotiharmille kiitos, välitin jo onnitelut väitelleelle ja oikein annoit Kalevasta itsesi ymmärtää:) Johanna

Anonyymi kirjoitti...

"Saadaksesi ilosta kunnolla irti,
sinun on jaettava se jonkun kanssa"

Kiitos mahtaville taustajoukoille näiden juhlien rakentamisesta. Vielä suurempi kiitos siitä että sain jakaa tämän elämyksen ja vielä monet muutkin arjen elämykset teidän kanssa!

Tohtori T

Hannele kirjoitti...

Johanna ja Tohtori T, juhlien rakentaminen ja elämys oli yhteinen ilo!

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Hieno kokemus varmasti!

Sisällön tarjoaa Blogger.