Kausiharrastus?

Puutarhapuuhan sanotaan olevan kausiharrastus. Että huhtikuussa aloitellaan ja syyskuussa, ihan viimeistään lokakuussa, kaivetaan mullat kynsien alta ja laitetaan talikot talviteloille. Niin minäkin ennen luulin. Sitten innostuin esikasvattamaan yrttejä ja työnsin kädet multaan jo helmi-maaliskuussa. Pian esikasvatuksessa oli myös chilit ja muut pitkän esikasvatuksen vaativat kasvit. 

Vuonna 2011 aloitin kauden tammikuun puolen välin jälkeen, jolloin laitoin multaan munakoisot ja chilit siemenet. Kausi päättyi, kun vuosi päättyi. Jouluviikolla nostin vielä omasta maasta porkkanoita. Että semmonen kausiharrastus.

Jouluviikon jälkeen olen inventoinut siemenpusseja, selaillut siemenluetteloita ja yrittänyt olla tilaamatta mitään. Mutta voiko joku muka vastustaa kuvausta: ”…keittiökasvimaan koristus, herkkusuille!”  tai ”erittäin kaunis, maku herkullinen, pitkä sadonkorjuuaika”.  Kysyn vaan.

Eilen kynsien alla oli taas multaa. Kaivoin turvenapit ja potitesiin ja sujautin kasvamaan chilejä, munakoisoa (Rima F1) ja salviaa. Muiden aika on myöhemmin.

Esikasvatustarvikkeiden löytäminen voi olla tähän aikaan vuodesta hankalaa. Kasvatusalustoja löytyy hyvin nettikaupoista (esim. täältä). Oulussa turvenappeja ja potteja näytti olevan jo ainakin Bauhausissa. Siemeniä saa netistä kymmenistä putiikeista. Minä hankin ison osan sekä esikasvatettavista että suoraan kylvettävistä siemenistä Hyötykasviyhdistykseltä, chilit Fataliilta.
Paitsi enhän minä mitään tänä vuonna hanki.