|

Viismausteinen bataattikeitto

Jos puhuisin totta, kutsuisin keittoa vihanneslokeron arkeologisten kaivantojen keitoksi. Mutta ei otsikkokaan huijaa.

****

Bataattikeitto viismausteella
noin kolme annosta

n. 500g bataattia
1 iso peruna (esim. Rosamunda)
6-7 dl kasvislientä
2 valkosipulinkynttä
1 rkl tuoretta inkiväärisilppua
1 tl kiinalaista viismaustetta
2 tl hunajaa
n. 2 rkl sitruunamehua (tai muuta happoa)
chilijauhetta/-rouhetta
mustapippuria
(suolaa)
n. 1 dl kermaa (kookosmaito/-kerma sopisi myös hyvin)

Kuori bataatti, peruna, valkosipulinkynnet ja palanen inkivääriä. Lohko bataatti ja peruna, hienonna valkosipuli ja inkivääri. Laita kattilaan ja kaada päälle kasvislientä. Keitä kunnes bataatti ja perunalohkot ovat kypsiä.

Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää kiinalainen viismauste, hunaja, sitruunamehua. Maista hapokkuus itsellesi sopivaksi. Mausta maun mukaan chilillä ja mustapippurilla, lisää tarvittaessa hieman suolaa. Lisää kerma, sekoita tasaiseksi ja kuumenna kiehuvaksi.

****

Kasvisliemissä, niin kuin liemissä ylipäätään, on aivan hurjia eroja. Meidän suosikiksi on noussut Ruotsista ostettu Biofoodin kasvisliemijauhe, josta tehty liemi on todella maukasta. Liemi toimii hyvänä pohjana keitoille ja risotoille. Myös Reformin liemijauhe on hyvää. Onko jollakulla tiedossa joku muu superhyvä liemituote?