Klassikko: Caesar-salaatti ja -kastike

Caesar Cardinin kehittämä salaatti lienee yksi maailman suosituimpia salaatteja. Alkuperäinen salaatti ei sisältänyt kastikkeen lisäksi muuta kuin salaattia, parmesania ja leipäkuutioita, eikä aidossa kastikkeessa ole anjovistakaan. Nykyisin salaattiin laitetaan usein kanaa tai (katka)rapuja, joskus pekoniakin. Ja kastikkeeseen laitetaan anjovista.

Paitsi nyt ei viimeksi mainittua laitettu. Tein nimittäin kastikkeen Soppakellarin Tuslan täydellisyyttä hipovalla ohjeella, joskin käytin tavallisen rypsiöljyn sijaan kylmäpuristetun rypsiöljyn ja oliiviöljyn sekoitusta, jonka varsin vahvaa makua jouduin pyöristämään pienellä määrällä sokeria. Kastike oli herkkua!

Kastike valmistui hetkessä, sillä kaikki ainekset vain surautettiin sauvasekoittimella sekaisin. Salaatti oli muutenkin valmis muutamassa minuutissa, sillä oikaisin krutongeissa onnistuen: viipaloin Stockan valkosipulipatonkia ja paahdoin kuivalla pannulla.

****

Caesar-salaatti

Sidesalaattia tai muuta hyvää, jämäkkää salaattia
parmesanlastuja
katkarapuja (tai kanaa)
kapriksia
(kurkkua)

Huuhtele ja kuivaa salaatti ja revi se ronskisti. Vuole lastuja parmesanista. Sulata tarvittaessa katkaravut tai paista kana(fileet). Asettele kaikki ainekset lautaselle. Ainesosien suhteet voit määritellä aivan kuten haluat.

****

Caesar-kastike

1 kananmuna
2 1/2 dl rypsiöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 rkl vettä
1/2 rkl valkoviinietikkaa
1/2 rkl Dijon sinappia
2-3 rkl vastapuristettua sitruunanmehua
mustapippuria
suolaa

Kuori valkosipulinkynsi ja silppua/viipaloi se. Laita kaikki aineet korkeaan kapeahkoon astiaan ja surauta sauvasekoittimella ylös alas suuntautuvin liikkein kunnes kastike on tasaista. Maista ja säädä suola, pippuri ja sitruuna sinulle sopivaksi.

****