Kevään merkki

keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Nyt on kevät. Tämä kaikille talvesta turisijoille tiedoksi. On nimittäin taas se aika vuodesta, kun tuuli heiluttelee, pakkanen panee ja aurinko ahavoittaa lihoja häkissään, eikä varsinkaan viimeksi mainittua tapahdu kuin keväällä.

Laitoimme viime vuoden tapaan kuivalihat tulemaan ja säiden puolesta alku on lähtenyt käyntiin lupaavasti; suuret yö- ja päivälämpötilan vaihtelut takaavat onnistuneen lopputuloksen. Tänä vuonna päädyimme (noin) seitsemän prosentin suolaliuokseen viime vuotisen liki kymmenen prosentin sijaan. Liuosasioissa minua auttoi sukumme litkumestari - kiitos sisko-rakkaalle. Jokseenkin näin se meni: 9,3 l vettä + 700g suolaa. Suolan punnitseminen on muuten selvästi helpompaa uudella (pinkillä!) keittiövaa'alla kuin henkilövaa'alla.

Lihat saavat taas kuivua ainakin kolme viikkoa, ehkä enemmänkin. Pääsiäisen alkupalaa aion suunnitella kuivalihan ympärille.


7 kommenttia

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Hieno postaus! Meillä kuivaliha-asioissa käännytään Rovaniemen korkeudelle, siellä äitini "tiluksilla" kuivaavat.

Mites teidän tontti, en muista ja oli "vähän" lumistakin, onko teillä koivuja? Valutatteko mahlaa? Meillä lähti viime kesänä kasvihuoneen tieltä pari mahlakoivua, nyt pitää valita pari uutta, onneksi muutama vielä löytyy tontilta.

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

Mahtavaa, tuossa on kunnon meininki! Ja täällä taas pihaton kerrostaloasukas voivottelee kateellisena kohtaloaan... Laitathan sitten valmiista lihasta kuvia!

sauvajyvänen kirjoitti...

jokihakakokkaa, myös kerrostalossa voi kuivata hyvin, etenkin kuivurissa saa ihan loistavaa kuivalihaa. Kannattaa kokeilla!

Hannele kirjoitti...

Campasimpukka, Hyvin ulkoistettu! Roviksella lihat onnistuu varmasti. Oulun korkeudella pitää sattua säiden kohilleen.

Jokihaka, laitan kuvia - viime vuodenkin lihuskeista on kuvia arkistossa.

sauvajyvänen, mahtavaa! Jos olosuhteisiin ei voi vaikuttaa, asenteeseen (ja välineisiin) voi!

Hannele kirjoitti...

Camppis, en hokannu kommentoida koivuasiaa. Meillä on pari tosi isoa ja yksi pienempi koivu. Mahlaa emme ole valutelleet, mutta ehkä tänä keväänä!

ps. lunta alkaisi olla jo riittävästi.tod.fi

Nelle kirjoitti...

Tää on niin hyvä projekti :)

Hannele kirjoitti...

Hyvä ja helppo, just hyvä meille :)

Sisällön tarjoaa Blogger.