|

Space pissa flamée (valkoinen sipulipizza)

Taas minulle kävi niin. Hyppysissäni oli monta koukuttavaa reseptiä, enkä osannut päättää minkä herkun toteuttasin. En toteuttanut mitään ja toteutin kaikki, syntyi kaikkipizzatmullehetinyt-tyylinen valkoinen pizza. Kaiken kukkuraksi jaoin täytteet siten, että toiselle puolikkaalle asettelin anjoviksia, toiselle tomaatteja. Molemmat puolet saivat sipulitäytettä sekä marinoituja oliiveja. Täydellistä.

Pizza oli aivan järkyttävän hyvää. Tomaattinen toverinsa on saanut vahvan kilpailijan. Oliivit toivat mukavasti happoa ja suolaisuutta. Kun kalattomuudessani kysyin mieheltä, miten anjovis toimii, hän vastasi: voit vaan kuvitella, ihan huippua.

Houkutinresepteinäni toimivat suosikkiblogini, Jokihaka kokkaa, pissaladiére (eli sipuli-olivi-anjovispizza) sekä klassikko Tarte flamée, jota kutsutaan myös nimellä Flammkuchen. Pohjan pihistin Avaruusaseman huumavanhyvännäköisestä pizzapostauksesta. Voisiko yhdistelmäpizzan nimi olla sitten Space pissa flamée? Melko myyvä nimi!

****

Valkoinen sipulipizza

pohja (kahdelle pitsalle)
140 g vehnäjauhoja | n. 2dl
125g durum-vehnäjauhoja | n. 1 3/4 dl
8g kuivahiivaa | vajaa pussillinen
3/4 tl suolaa
170g lämmintä vettä | vajaa 2 dl
1-2 rkl oliiviöljyä

marinoidut oliivit 
oliiveja (n. 20kpl)
1/2 dl oliiviöljyä
1-2 valkosipulinkynttä
mustapippuria
timjamia ja rosmariinia (tuoretta jos on)
sitruunamehua (tai pari sitruunaviipaletta)

sipulitäyte
n. 600g sipulia
5 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
120g (1 prk) smetanaa
hieman suolaa
mustapippuria

halutessasi
juustoraastetta
anjovisfileitä
kirsikkatomaatteja

Sekoita taikinan kuivat aineet ja lisää vesi ja öljy. Vaivaa käsin (tai koneella, lucky you) tasaiseksi. Jätä kohomaan lämpimään paikkaan.

Puolita oliivit, poista tarvittaessa kivet. Mittaan kattilaan öljy ja hienonnettu valkosipuli ja lämmitä hieman. Lisää muut aineet ja anna kuumua samalla sekoitellen muutama minuutti. Ota kattila pois liedeltä ja jätä marinoitumaan.

Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Tee samoin valkosipuleille. Lorottele paistinpannulle reilusti oliiviöljyä, kuumenna ja laita sipulit siihen pehmenemään. Laita hieman suolaa ja reilummin pippuria, anna hautua välillä sekoitellen kunnes sipulit ovat liki kypsiä. Lisää smentana, sekoita ja anna edelleen hautua hetki.

Työstä taikinapalloa reilusti jauhotetulla pöydällä 5-10 minuuttia, jotta saat taikinaan hyvän sitkon. Jaa taikina puoliksi ja kaulitse uunipellin kokoiseksi (toiseen puoleen taikinasta vihje alla). Sivele oliivien marinointiöljyä valkosipulimurskineen pohjan päälle. Lisää sipulitäyte, juustoraaste, oliivit sekä halutessasi tomaatit ja/tai anjovisfileet. Paista 200-225 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia eli kunnes reunat ja pinta ovat saaneet hieman väriä.

****

Pohjan ohjeen kirjasin puolikkaana ja pyöristin grammantarkkoja mittoja muistettavampaan muotoon. Lisäsin pystyviivan perään summittaiset desimäärät. Taikinasta tulee kaksi ohueksi kaulittua pellin kokoista pizzaa. Täytteet riittävät kuitenkin vain yhdelle pellilliselle. Taikinan toisesta puolesta voi tehdä vaikka leivät: painele tai kauli taikina puolen sentin – sentin paksuiseksi pyöryläksi. Sivele päälle oliviöljyä ja ripottele hieman sormisuolaa. Voita maustaa leipää yrteillä, oliiveilla tai vaikka tomaatilla. Paista kunnes pinta saa hieman väriä.