Hävikistä juustogrissiniksi

Jääkaapistamme löytyvien juustonkannikoiden tavallisin hävityskeino on juuston pilkkominen ja pussittaminen pakastimeen koiran koulutuspalkkioiksi. Hännänheiluttaja tekee mitä haluaa melkein mitä vain, jos tiedossa on juustonokare. Muitakin loistokeinoja on: juuston voi raastaa ja pakastaa. Jäistä raastetta voi rouhia tarpeen mukaan sulattamatta vaikka lämpimien voileipien tai pitsan päälle.

Nyt kaapista löytyi myös puolikas tuorejuusto. Raastetusta juustosta ja tuorejuustojämästä syntyi erinomaisia juustogrissinejä.

****

Juustogrissinit

2-3 dl tuorejuustoa ja/tai juustoraastetta
1 1/2 dl vettä/maitoa/maustamattoman jugurtin+veden sekoitusta
1 pss kuivahiivaa (tai 1/2 pakettia tuorehiivaa)
1/2 tl suolaa (jos tuorejuusto on maustamatonta, laita 1 tl)
2 rkl öljyä
4-5 dl vehnäjauhoja

Raasta juustonkannikat. Mittaa kulhoon lämmin vesi tai muu neste. Laita veden sekaan tuorejuusto ja juustoraaste sekä hiiva, suola ja öljy. Sekoita. Lisää vehnäjauhoja vähitellen tunnustellen. Taikina saa jäädä pehmeäksi muttei valuvan löysäksi. Kohota puolisen tuntia. Ripottele jauhoja pöydälle ja nosta taikina pöydälle. Vaivaa ilmat taikinasta pois. Jaa taikina puoliksi ja taas puolikkaat puoliksi ja taas puoliksi. Jaa edelleen osaset 3 osaan.

Rullaa palasista tankoja ja nosta ne pellille. Paista 200-asteisessa uunissa 5-8 minuuttia.

Jäähdytä. Juustogrissineistä tulee rapeanpehmeitä.

****