Ole trendikäs, viljele ja voita arvonnassa!

Kaupan basilikapuska jatkokasvatuksessa ikkunalaudalla.

Kerrankin meidän pienperhe on trendikäs. Wohoo! Pari vuotta muodin jäljessä laahaaminen on meille tuikitavallista, mutta yhdessä asiassa olemme olleet monta vuotta etujunassa: viljelypuuhissa. Yrttien, kasvisten ja juuresten pienviljely on nyt sekä Suomessa että maailmalla to-del-la trendikästä. Kerrankin järkevä trendi, sanoisin.

Viljelykassi koekäytössä. Vaikuttaa lupaavalta!

Kaikissa naistenlehdissä (miestenlehdistä en tiedä, en ole lukenut) neuvotaan laihdutusjuttujen rinnalla kasvattamaan syötävää joko omalla tai talonyhtiön pihalla tai parvekkeella, ikkunalaudallakin. Hyvä!

Tavalliset kukkaruukut, rei’itetyt sankot, viljelylaatikot tai -laarit tai viljelysäkit toimivat kasvun paikkoina vallan mainiosti missä tahansa kasvupaikassa. Ylläolevassa kuvassa on on Burgon&Ballinviljelykassi, jonka ostin koekäyttöön nyt keväällä (täältä). Bacsacin säkit vaikuttavat myös mielenkiintoisilta (saatavissa esim. täältä). Viljelyvaihtoehtoja on muitakin: Voit olla vaikka sissiviljelijä ja ottaa salaa käyttöösi kaupungin joutomaata. Voit myös laillisesti vuokrata kunnalta palstan olemattomaan vuosihintaan. Vaihtoehdoista ei ole pulaa!

Muoviruukun uudet vaatteet.

Kokemusta tai taitoa ei tarvita, into riittää. Muutamalla nyrkkisäännöllä pärjää hienosti:

  • Isompi on parempi! Mitä isompi multatila on, sitä helpommalla pääset. Vanhat hernekeittopurkit ja kengät ovat ihania, mutta tilaa juurille ja mullalle on aivan liian vähän. Ja pian on pulassa sekä kasvit että tarhuri, koska kastelutarve on sitä tiheämpi mitä pienempi viljelyastia on. Altakasteluruukut ovat rumia käteviä, koska vesivarasto riittää usein ainakin muutamaksi päiväksi. Yllä olevassa kuvassa muoviruukku on piilotettu juuttisäkkiin.
  • Älä hukuta kasveja! Viljelyastian pohjassa on oltava reikiä, katoksen alla riittää reilu kerros salaojitusta ruukun pohjalla (ruukunpalasia, käpyjä, kiviä, sepeliä tai lecasoraa). Liian veden on päästävä pois kasvien juurilta.
  • Ruoki kasveja! Kasvit tarvitsevat lannoitetta. Kaupan kasvuturve tai -multa on lannoitettua, mutta voima ei riitä kuin alkukesälle, paljon voimaa tarvitsiville kasveille (esim. tomaatti) ei alkuunkaan. Kompostimullan ja vaikkapa kompostoidun hevosen kakan ravinteet liukenevat hitaasti, joten lannoituksen tarve vähenee sitä käytettäessä. Voit myös antaa ravinteita kasteluveden mukana tai ripotella jauhettamullan pinnalle. Lannoitteena voi käyttää myös nokkosvettä tai ruohosilppua.
  • Kasvit rakastavat aurinkoa! Muutama tunti aurinkoa päivässä riittää, mutta toisaalta liika kuumuus tainnuttaa viljelykset. Jos viljelet lasitetulla parvekkeella tai kasvihuoneessa, tuuleta topakasti.

Mainio tietopankki meille viljelystä kiinnostuneille on Kaupunkiviljely.fi -sivusto.
Sivuilla vastataan kysymyksiin miksi, missä, miten ja mitä viljellä. Sivuilta puuttuu ainoastaan kasvuturpeen ja siementen tai taimien teleportti. Ne täytyy hakea kaupasta.

Kesän 2012 ensimmäinen salaattisato kasvihuoneen huomasta.

Mitä ja missä sinä aiot kasvattaa tänä kesänä?
Jätä kommenttisi 3.6.2012 mennessä – arpaonninen voittaa lajitelman helposti kasvatettavien herkkujen siemeniä!

Valkosipulit ovat jo vahvassa kasvussa – ruohokatetta lisätään kesän mittaan.

Myös raparperi tykkää ruohokatteesta (sitä odotellessa). Muuta lannoitetta ei tarvita.
Salvia unohtui ruukkuun syksyllä ja selvisi talvesta! Lisään pinnalle kompostimultaa.
Kohta niitä taas saa! Nimittäin viininlehtikääryleitä (ehkä rypäleitäkin, noin kolme).