|

Raparperinen onnittelujuoma

Pian juhlitaan tuhansissa kodeissa ammattiin valmistuneita, ylioppilaita ja kesälomalaisia. Huumaavan herkullinen raparperinen onnenmalja on omiaan juhlistamaan elämän tähtihetkiä.

Ja kyllä sihijuoma sopii  nostaa ilman suuria juhliakin. Pieniä kemun aiheita on elämä täynnä: tulppaanit kukkii, kesän ensimmäiset muurinpohjaletut maistuvat mahtavilta, aurinko paistaa, kesälomaan on enää kuukausi, tänäänkin on ihan hyvä päivä ja kynsien alla on multaa. Elämä, kesä!

Juoman valmistaminen on helppoa. Ensin tehdään raparperisiirappi (ylin kuva), joka sopii onnittelujuoman monen muunkin juoman makuliemeksi, kermavaahdon makeuttajaksi ja vaikka jäätelön kastikkeeksi. Siirapin voi tehdä hyvissä ajoin ennen juhlia, sillä se säilyy jääkaapissa pitkään.

****

Raparperisiirappi

1 litra raparperin paloja (noin 4 vartta, mielummin enemmän kuin vähemmän)
2 1/2 dl sokeria
2 1/2 dl vettä

Huuhdo raparperin varret ja pilko ne noin senttisiksi paloiksi. Mittaa kattilaan kaikki ainekset ja kiehauta. Hiljennä lämpöä ja anna kiehua hiljalleen puolisen tuntia. Siivilöi siirappi joko siivilän läpi (mukaan tulee pieniä haituvia, ei ne kyllä haittaa) tai harson läpi (saat siirapista kirkkaampaa). Jäähdytä siirappi ja säilytä se jääkaapissa.

Voit tehdä raparperisiirapista sihijuoman joko kuplaveteen tai kuohuviiniin. Molemmissa vaihtoehdoissa siirappia kaadetaan lasin pohjalle parisen senttiä ja täytetään lasi kuplivalla.

Seuraavaksi aion tehdä siirapista raparperimojitoa.