|

Pannacottapiiras

Pannacottapiiras on upea yhdistelmä klassista panna cotta -jälkiruokaa ja marjapiirakkaa.

Pannacottapiiras päätyi pöytään roadtripin päätteeksi: Tuijotin pannacottapiiraan reseptiä noin viisituhatta ajokilometriä. 

Lantliv Mat&Vin – lempi ruokalehteni – on nimittäin usein täynnä herkkuja ja tämä resepti löytyi lehden kesäisestä numerosta (2012). Pannacottapiiras päätyi lopulta kahvipöytään yhtenä suloisena kotisunnuntaina, kun vanhempani hemmottelivat meitä sankollisella tuoreita mustikoita ja oman pihan mansikkapenkki vielä pullisteli marjoja.

Piiras oli kermaisan täyteläinen, vaikka korvasinkin osan ohjeen kermamäärästä maidolla. Sittemmin tätä piirasta on tehty erilaisilla variaatioilla. Sitruunainen panna cotta on yksi täytesuosikeistani. Päälle voi laittaa kauden marjoja tai hedelmiä.

Kokeile myös näitä panna cotta -reseptejäni ja samantyylisiä lemon possetteja:

Pannacottapiiras

Pannacottapiiras on upea yhdistelmä klassista panna cotta -jälkiruokaa ja marjapiirakkaa
Esivalmistelu1 hour
Kypsennys10 minutes
Hyytyminen4 hours
Annokset: 6

Välineet

  • Irtopohjavuoka (myös piirakkavuoalla onnistut)

Raaka-aineet

pohja

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 dl tomusokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 125 g kylmää voita
  • 1 kananmuna
  • tilkka vettä tarvittaessa

pohjan tilkintään

  • 1 kananmunan keltuinen
  • 1 tl kermaa/maitoa

täyte

  • 7 dl kermaa (tai kerman ja maidon sekoitusta)
  • 1 dl sokeria
  • 1 vaniljatanko
  • 1 limetin mehu
  • 4 liivatelehteä
  • tuoreita marjoja

Tee näin

  • Tee ensin pohja.
  • Sekoita kuivat aineet ja nypi sekaan kuutioitu, kylmä voi.
  • Lisää kananmuna ja työstä taikinaksi, lisää tarvittaessa pieni tilkka nestettä.
  • Kaulitse taikinasta pyöreä levy ja painele se huolellisesti irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille (n. 23 cm halkaisijaltaan). Ole tarkkana, ettei pohjassa ole reikiä.
  • Laita vuoka jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
  • Paista pohjaa 200–225 asteisessa uunissa 10–15 minuuttia eli kunnes pohja on saanut hieman väriä.
  • Sitten seuraa tärkeä vaihe: Sekoita keltuainen ja kermatilkka hyvin sekaisin ja sivele pullasudilla seosta kuumalle piiraspohjalle tarkasti joka paikkaan. Seos tilkitsee mahdollisesti uunissa tulleet halkeamat, eikä täyte pääse valumaan kaukalosta ulos. Tee siis sively huolellisesti, älä oikaise tässä kohdassa. Jäähdytä pohja.
  • Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.
  • Mittaa kattilaan sokeri ja kerma tai kerman ja maidon seos.
  • Halkaise vaniljatanko ja rapsuta siemenet kattilaan.
  • Kuumenna kermaseos kiehumispisteeseen ja ota pois levyltä.
  • Purista kerman joukkoon limen mehu sekä hieman pestyä ja raastettua kuorta, jos haluat.
  • Ota desin verran seosta erilliseen kuppiin, purista liivatteista vesi pois ja sekoita kupissa olevan kerman joukkoon. Kaada pienestä kupista seos kattilaan ja sekoita huolellisesti. Näin toimien voit olla varma, ettei kakkuun tule liivateklönttejä.
  • Kaada täyte varovasti pohjan päälle ja laita kakku hyytymään jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi.
  • Ota kakku pois jääkaapista kun täyte on kokonaan hyytynyt, irrota irtopohjavuoan reunus ja lado päälle reilusti tuoreita marjoja.