Ovikellosuklaaleivokset (Ding Dong)

Aloitetaanpa hyvillä uutisilla: herra Kokki mutusteli ovikelloja pari päivää ja huokaisi leivosten olevan ”parhaita mitä oot koskaan tehnyt”. Aika kova juttu, sillä mikään ei ole tähän asti voittanut (tunnetasolla) ylivertaisia maailman parhaita mokkapaloja tai unelmatorttua.

Keskinkertaiset uutiset kertovat, että ding dongit ovat melko töiseviä, joskin juuri siksi varsin terapeuttisia, ja hukkapaloille täytyy keksiä uusiokäyttöä. Ajattelin tehdä kakkupohjajäämistä ja ylimääräisestä täytteestä täytettyjä kakkureita ja pakkasin kakunmurut ja täytteen jääkaappiin.

Sitten tuli arkisähäkkä. Ja tuli siinä samalla muutakin: hävikkiä ja muutaman kuukauden päästä ehkä multaakin. En saanut aikaiseksi tehdäkakkureita ja jouduin lopulta laittamaan ainekset kompostiin. Huonoja uutisia. Huono ihminen.

Ding Dongit ovat amerikkalaisia suklaaleivonnaisia, joiden sisällä on pehmeäntahmea, kreemevaahtismainen täyte. En kylläkään ole koskaan käynyt Amerikassa* enkä syönyt aitoja Ding Dongeja**, mikä on tietysti loistava lähtökohta leipomiselle – ei ole paineita tehdä samanlaista.

****

Ding Dong -suklaaleivokset

kakkupohja
60g tumma suklaata
2 1/2 dl kuumaa kahvia tai vettä

4 1/2 dl sokeria
4 – 4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 dl tummaa kaakaojauhetta
reilu tl soodaa
1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl suolaa

2 kananmunaa
1 dl rypsiöljyä
2 dl piimää tai maustamatonta jugurttia tai jugurtin ja piimän/maidon sekoitusta

täyte
1/2 dl vettä
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria 
3 kananmunanvalkuaista
1/2 tl etikkaa (omena- valkoviini- tms käy hyvin)
hyppysellinen suolaa

kuorrute
2 dl vispikermaa
200g (tummaa) suklaata
1 tl voita

Keitä kahvi tai vesi. Jäähdytä hieman (vettä toinenkin hieman) ja paloittele suklaa joukkoon, sekoittele ja anna suklaan sulaa. Sekoita tasaiseksi. Yhdistä kaikki kuivat aineet, sekoita. Ota kolmas astia ja vatkaa siinä munat kevyesti, lisää öljy ja piimä/jugurtti, sekoita. Yhdistä suklaaseos ja munaseos, sekoita.

Siivilöi kuivat aineet vähitellen suklaa-munaseosyhdistelmään, käytä tarvittaessa sähkövatkainta pienellä teholla. Sekoita tasaiseksi, älä sen enempää. Voit paistaa taikinan joko kahdessa 23-25 cm halkaisijaltaan olevassa rengasvuoassa/irtopohjavuoassa tai isommassa suorakulmion mallisessa vuoassa. Voitele ja jauhota vuoat tai käytä leivinpaperia (leivinpaperin rypistämällä saat sen helposti muotoutumaan vuokaan). Paista 160-asteisessa (joo, minäkin epäilin, mutta melkein tottelin, alkuperäinen lämpötila oli 148 astetta, nostin hieman) uunissa vajaa tunti. Seuraa tilannetta, uunit ovat hyvin erilaisia. Jäähdytä pohjat.

Tee täyte. Sekoita kaikki ainekset metallikulhossa ja nosta kulho vesihauteen päälle (esim. kattila, jossa vesi hiljalleen kiehuu). Tarkista ettei kulho osu veteen, höyry hoitaa homman. Ota sähkövatkain ja ala vatkaamaan aluksi pienillä kierroksilla. Vähitellen voit lisätä kierroksia ja lopulta mennä täydellä vauhdilla. Vatkaa niin kauan, että seos paksuuntuu selvästi ja vispilää nostaessa täytteestä jää pystyyn huippuja (vähintään 5 minuuttia). Ota kulho pois vesihauteesta ja jatka vatkaamista vielä muutama minuutti tai kunnes koneesi hyytyy. Huomaat kyllä milloin täytteestä tulee topakka tahna. Samalla täyte jäähtyy. 

Ota jäähtyneestä pohjasta pyöreällä muotilla tai pienisuisella lasilla (esim. kuoharilasi) ympyröitä. Koverra pienellä lusikalla keskelle reilu kolo, johon jää pohja. Jos pohjaan tulee reikä, paikkaa se ylijäämäkakun palalla. Mitä suuremman kolon saat aikaiseksi, sitä enemmän leivoksiin tulee täytettä. Pursota täytettä joko pursotinpussilla tai kulmasta leikatulla pakastepussilla kolosiin (ks. alempi kuva) ja laita ”kanneksi” pois kovertamaasi kakkua. Tee kaikille leivoksille samoin.

Tee kuorrute. Kumoa kattilaan kerma ja paloittele perään suklaa. Sulata suklaa sekoitellen pienellä lämmöllä. Lisää voi, joka kiillottaa kuorrutteen. Sudi kuorrutetta pullasudilla leivosten päälle ja sivuille. Jos maltat mielesi, laita leivoksen jääkaappiin vetäytymään. Samalla kuorrute kovettuu.

Ylijääneestä kakusta ja täytteestä voi tehdä vaikka kakkureita tai perunaleivoksen tapaisia, täytettyjä herkkuja.

****

Resepti on mukailtu suomalaisiin mittoihin A Cozy Kitchen -sivustolta. Minun taidoilla leivoksista ei tullut maailman kauneimpia, mutta hyviä ne olivat.

* tämä epäkohta täytyy paikata ensi tilassa
** tätä epäkohtaa en pidä epäkohtana, ihan hyvä näin