Älkää antako hienon nimen hämätä. Kyseessä on näyttävä mutta helppo sämpylöiden ryhmittymä, joka syntyy punajuurella väriä ja voimaa saaneesta sämpylätaikinasta sekä fetajuustosta (tai fetamaisesta salaattijuustosta).
Punajuuribostonin kehittelimme Vatsasekaisin kilinkolin -blogin Riikan kanssa Valiolla koekeittiön juuressämpyläreseptiä tuunaamalla. Ennen ja jälkeen paistamisen siveltävä glaseeraus on puolestaan ravintola Chef & Sommelierin nokkamiehen, Sasu Laukkosen, käsialaa - oivallus, joka teki bostonista huikean herkullisen.
Yhdestä taikinasta voi tehdä joko kaksi bostonia tai sekä sämpylöitä (1/2 taikinaa) että bostonin (1/2 taikinaa).
****
Punajuurisämpylät
16 sämpylää tai 8 sämpylää ja boston
5 dl (täys)maitoa
1 tl suolaa
2 rkl hunajaa
50g hiivaa
200g (2-3 kpl) tuoreita punajuuria
2 dl kaurahiutaleita
n. 10 dl sämpyläjauhoja
1 1/2 dl juustoraastetta (esim. Oltermanni)
50g voita
bostoniin tarvitset lisäksi
200g Väimeren salaattijuustoa (tai fetajuustoa)
glaseeraus
3 rkl vettä
1 rkl hunajaa
1 rkl tuoretta rosmariinia silppuna
Kuori punajuuret ja poista niistä kannat. Raasta punajuuret. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää suola, hunaja ja hiiva. Sekoita. Lisää myös punajuuriraaste, juustoraaste sekä kaurahiuteleet. Sekoita. Lisää jauhot vähitellen samalla alustaen. Lisää lopuksi sulatettu voi ja anna kohota leivinliinan alla kaksinkertaiseksi.
Muokkaa taikinasta ilmat pihalle. Jos teet koko taikinasta sämpylöitä, jaa taikina osiin ja muotoile sämpylöiksi. Kohota ja paista 200-225 asteisessa uunissa noin 10-12 minuuttia. Voit siis myös tehdä puolesta taikinasta sämpylöitä kuten edellä ja toisesta puolesta bostonin.
Bostonia varten kaulitse puolikas taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi, paksuus noin 1/2 senttiä (vaan ei se niin tarkkaa ole). Murustele salaattijuusto tai feta levylle ja kääri rullalle kuten kääretorttu. Leikkaa paloiksi - palojen paksuus riippuu valitsemastasi paistovuoasta ja sen korkeudesta. Voitele paistovuoka tai painele siihen leivinpaperi ja asettele bostonpalasen vuokaan.
Tee glaseeraus bostonin kohotessa: lämmitä hieman veden ja hunajan sekoitusta, tee seoksesta tasainen. Lisää pieneksi silputtu rosmariini. Sivele kohonneen bostonin pinnalle ja paista bostonia 200-225 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, ehkä enemmänkin etenkin jos bostonisi on korkea. Voit sivellä glaseerausta myös paistamisen välillä. Ota vuoka uunista, sivele vielä glaseerauksella ja anna jäähtyä haaleaksi.
****
Alkuperäisreseptin löydän täältä.
Myös bostonkakkukaunokaisen resepti on päätynyt Valion sivuille, kas näin.
12 kommenttia
Todella vaikuttava nimi näillä sämpylöillä! Mutta on ne kyllä nimensä ansainneet, niin on herkun näköisiä.
Voi hyvänen sentään, kuulostaapa ihanalta! (: Olen myös suunnitellut tämän tyyppistä leipomusta, vuohenjuusto-timjamitäytteisiä punajuurisämpylöitä. Ehkä tämän postauksen innoittamana saan aikeeni vielä toteutettua!
Nyt tiedänkin, mihin käytän jääkaapissani majailevat kolme punajuurta. Näyttää kyllä harvinaisen herkulliselta!
Osasitpa laittaa ohjeen ilmoille oikeaan aikaan! Olen juuri laittamassa pullataikinaa pöhisemään, samallahan tähä punajuuribostonikin tulee. Varsinkin kun kaikki ainekset ovat kotona, eikä tartte Armastusta potkiskella kauppaan. Ihanan näköinen tekele!!
Jaaha. Joku on syönyt punajuuret. Joku on keittänyt kaurahiutaleet puuroksi. Joku laittoi kaks viimeistä kuivahiivaa pullataikinaan. Joku ei voi leipoa punajuuribostonia.
Mahtava ohje :-0
Pistin kaiken peliin otsikkoa keksiessä;) Mutta hyvää oli!
Sisään sopii taatusti vuohenjuustokin. Ja sinihomejuusto. Mekin itse asiassa etsimme timjamia, mutta sitä ei ollut koekeittiöllä tarjolla. Rosmariinia olisi voinut sujauttaa sisäänkin!
Jee, kivaa!
Punajuurista saa kyllä vaikka mitä herkkua.
Joku taitaa olla lomalla, kun keskellä päivää pullaa paistelee. Lucky us!
Niin on! Tuota glaseerausta aion käyttää muissakin sämpyläversioissa.
Hyvä kun tuli muistutus tästä glaseerauksesta! Se oli sen verran hyvää, että pitää testata kotioloissakin!
Lähetä kommentti