Merileväsipsit

sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Merilevähalutus ei ole ottanut laantuakseen. Levää on syöty viimeaikoina sushissa ja kimbapissa, wrappina ja sipseinä. Vaan ei kai se haittaa, sillä tummanvihreässä superruoassa on valtavasti hyväätekeviä ainesosia. Merilevää pidetään jopa maailman ravintoainerikkaimpana kasvina, jossa on paljon hivenaineita ja mineraaleja, valkuaisaineita ja kuitua. Jodia merilevä sisältää myös runsaasti, mikä on hyvä huomioida, hyvässä ja pahassa, etenkin jos kilpirauhanen vaatii erityishuomiota.

Merileväsipsit ovat meille tuttuja itään suuntautuneilta lomamatkoilta. Siinä missä länsimaalaiset rouskuttelevat perunasta tehtyjä lastuja, syövät idän ihmiset merilevästä valmistettuja sipsejä. Osa siellä syömistämme merilevälastuista on ollut rasvassa paistettuja, osa ei. Mausteina on ollut suolaa, chiliä tai wasabia, jotkut sipsit ovat olleet myös makeita (buu).

Sipsit syntyvät merilevästä helposti ja nopeasti: levyille mausteita ja hetki uunitusta. Sipsit voi syödä siltään tai ripotella vaikka salaatin tai wokin päälle.

****

Merileväsipsit

4 arkkia merilevää
n. 1/2 dl vettä
n. 1/2 tl wasabitahnaa
suolaa

Lämmitä uuni 120 asteeseen. Sekoita vesi ja wasabi. Wasabin määrää voi säädellä oman maun mukaan. Ohjeessa mainittu määrä antaa pienen makuvivahteen peittämättä merilevän omaa makua.

Sudi seosta merileväarkeille leivinpaperin päällä yhdelle puolelle reilummin tai molemmille puolille maltillisemmin. Leikkaa arkit reiluiksi suupaloiksi (kutistuvat reilusti uunissa) ja rouhi päälle hieman suolaa. Me käytimme yrttisuolaa. Anna nesteen pehmittää merilevä ja laita ne sitten uuniin (120 astetta) kuivumaan noin 12 minuutiksi.

Lisää suolaa tarvittaessa.

****

16 kommenttia

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Tiedän, merilevä on terveellistä, mutta jo susheissa lähden sitä löyhk... tuoksua karkuun. Pitäisi kokeilla varmaan jossain muussa muodossa kaiken varalta.

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Tämä oli minulle ihan uutta! Sushissa syön kyllä mukisematta levää ja pidänkin siitä, mutta tämmöiset sipsit pitäisi kyllä päästä kokeilemaan:)

annemi kirjoitti...

Vau, enpä tiennyt että merilevästä voi tehdä sipsejä! tämä menee to cook-listalle :)

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Jopa ovat hauskoja ja houkuttelevia! Minäkin ei-sipsien-ystävä voisin tykätä.

iherb kirjoitti...

Kiitoksia ohjeesta, tämä täytyy laittaa heti kokeiluun. :)

Jael kirjoitti...

Minä olen hulluna merilevään! Olen joskus ostanut tuollaisia valmiita sipsejä,mutta itsekin voisi noita kokeilla joku päivä.

Hannele kirjoitti...

Ou nou:) Onhan merilevässä sellainen omanlaisensa tuoksu ja maku. Jonkun mielestä muta, jonkun mielestä meri tai kala. Varmaan (ihana) sekoitus kaikkea! Ehkä rapeus hämäisi sinun suuta!

Hannele kirjoitti...

Kiva! Nämä on äkkiä kokeiltu, vartissa valmista.

Hannele kirjoitti...

Rakastan to cook -listoja! Meilläkin se on piiiiiiitkä.

Hannele kirjoitti...

Varppina tykkäät näistä! Meidän pienperheessä tuo toinen on ihan hulluna sipseihin, minäkin tykkään raffeleista ja hot rodeista.

Hannele kirjoitti...

Kiitos kommentista, iherb! Kokeile ihmeessä!

Hannele kirjoitti...

Sama hulluus vaivaa täälläkin! Suomesta valmiita merileväsipsejä ei ainakaan tavallisista kaupoista saa, varmasti joistain etnisistä puodeista löytyy. Onko ne siellä ihan "tavallista tavaraa"?

Jael kirjoitti...

Löysin kerran aasialaisesta kaupasta,oli 2 eri makua,ja olivat tarjouksessa.Sipsit oli pakattu yksitellen, mikä vähän ärsytti koska niiden pikku pakkausten avaaminen oli vaikeaa;D

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

Hauska idea! Pitääkin testata nämä kun seuraavan kerran iskee perunalastuhimo.

Hannele kirjoitti...

Yksittäin pakattuja sipsejä - nou!! Vaan eipä voi ottaa kouralista kerralla.

Hannele kirjoitti...

Eikä tartte lähteä kipittämään himon iskiessä lähikauppaan (paitsi jos merilevä uupuu).

Sisällön tarjoaa Blogger.