Tyrnipannacotta

lauantai 8. joulukuuta 2012

Tyrni on upea marja sekä väriltään että maultaan. Suuri omena-, sitruuna- ja viinihappopitoisuus tekee marjasta silmiäsiristävän happaman, joten se kaipaa kaverikseen lempeitä makuja ja makeutta. Jos makeutta marjasta puuttuukin, on se täynnä muita huikeita ominaisuuksia. Pohjolan goji sisältää liki kaikki tärkeimmät vitamiinit ja hivenaineet.

Tyrnin avulla kerman ja sokerin pyhän liitonkin, pannacotan, terveysominaisuudet pompsahtavat komeasti plussalle. Pannacotta muuttuu superfoodiksi! Joulun jälkiruoaksikin sopiva tyrnipannacotta sai raikastusta paitsi tyrnistä myös jugurtista, joka toimi mainiona happamuusparina tyrnille ja lempeysparina kermalle. Lopputulos oli raikas ja täyteläinen, makea ja sopivan kirpeä, erinomainen.

**** 
Tyrnipannacotta
2-4 annosta


1 dl vispi- tai kuohukermaa
1/2 dl tyrnitäysmehua (makeuttamaton)
3/4 dl sokeria
1 liivatelehti
1 dl turkkilaista jugurttia

tilkka tyrnimehua
(hunajaa)
jotain rapeaa

Laita liivalehti likoamaan kylmään veteen. Mittaa kattilaan kerma, tyrnimehu ja sokeri. Kiehauta ja anna poreilla hiljalleen kunnes sokeri on sulanut. Kun liivatelehti on pehmeä, purista sitä nyrkissä liika vesi pois ja laita se kuumaan seokseen samalla voimakkaasti vispilällä sekoittaen. Lisää jugurtti ja sekoita tasaiseksi. Kaada kahteen, kolmeen tai neljään jälkiruokamaljaan, peitä tuorekelmulla ja laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Juuri ennen tarjoilua voi koristella pannacotan tilkalla tyrnimehua (makeuta halutessasi esim. hunajalla). Tarjoa pannacotan kanssa jotain rapeaa: pähkinärouhetta, suklaalastuja tai esimerkiksi kaurakeksi - rapea lisäke tuo mukavaa tasapainoa pehmeälle jälkkärille.

****

Tyrniä on käytetty meillä aiemminkin jälkiruoissa. Molempien muistan olleen tyrmäävän hyviä:

15 kommenttia

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

Hieno pannaccotta! Täällä pistetään resepti muistiin.

Tusla kirjoitti...

Tunnustaudun tyrnin faniksi, mutta jostain kumman syystä teen siitä tosi harvoin mitään. Enemmän menee mehushottina tai pakasteena. Tuo väri on niin upea, että tulee melkein ruudusta läpi tänne läntisen Uudenmaan harmaaseen aamuun! :)

Hannele kirjoitti...

Kiitsa! Sitä minä joskus mietin, että ehtiiköhän sitä ikinä tyhjätä reseptimuistilistaa? Tuskin vaan.

Hannele kirjoitti...

Mitä enemmän syön tyrniä, sitä enemmän se houkuttaa, koukuttaakin. Varsinaisen pannacotan väri on kaunis muttei kovin voimakas, siksi lorautin päälle hieman mehua:) Mutta sopi se makuunkin mainiosti!

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Tuo näyttää ihan uskomattoman herkulliselta...

Hannele kirjoitti...

Jee! Hyvä! Juhuu!

Akvamarin kirjoitti...

Voi kertakaikkiaan, mikä herkku! Tilaisin tätä.

Ulla kirjoitti...

Hieno idea, kiitos! Just nimittäin lauantaina juteltiin Chef & Sommelierissa jäätelön tekemisestä, joten tästä tuli heti ajatus tehdä jouluksi tyrnijäätelöä. Ja kun tuo koti-chef on pitkään miettinyt pannacotan tekoa, laitankin tämän linkkinä menemään saman tien :-)

Kivistön Mari kirjoitti...

Mä niin tykkään tosta pannacotasta superfoodia -ajatuksenkulusta :)

Hannele kirjoitti...

Laitetaan postiin!

Hannele kirjoitti...

Kiitos kiitoksista! Olisipa ollut mukava olla Chef&Sommelierissa! Ja olisipa mukava syödä tyrnijätskiä.

Hannele kirjoitti...

Samoin! Eiköstä tunnukin pannacotta heti paljon terveellisemmältä?

Raidallinen Kilpikonna kirjoitti...

Mainio idea, kokeilen tätä, etenkin kun kaapista löytyy valmiiksi tyrnimehua.

Hannele kirjoitti...

Kiva kun kommentoit, Raidallinen Kilpikonna! Tyrnimehua pitäisikin olla aina kaapissa superfoodpannacottaa varten ;)

Raidallinen Kilpikonna kirjoitti...

Aivan loistavaa tuli. Tyrni happamuus oli mainiosti taitettu, ei ollut myöskään liian makeaa. Tätä syödään meillä jatkossakin.

Sisällön tarjoaa Blogger.