Maustevoi – mainettaan monipuolisempi

Maustevoi on kaikille tuttu juttu. Voi valmistuu nopeasti ja tärkeitä kohtia maustevoin teossa on vain yksi: käytä oikeaa voita. Muutoin soveltaminen, innovointi on suotavaa ja uusien makuyhdistelmien kokeilemista rajoittaa vain mielikuvitus.

Perinteisimmin maustevoinappi on aseteltu kuuman pihvin päälle juuri ennen tarjoilua, mutta maustetun voin mahdollisuudet ovat huomattavasti monipuolisemmat. Kokosimme alle kymmenen käyttöideaa. Kommenttilootaan odotan niitä lisää.

  1. Siivuta voista ohuita lastuja ja laita kuuman pastan päälle. Myös risoton (ja makaroonilaatikon) päällä lastut ovat valloittavia.
  2. Paista maustevoissa kasviksia, katkarapuja tai papuja. Kun ainekset viihtyvät pannulla vain hetken, ei valkosipulikaan ehdi liiaksi paahtua.
  3. Lohkaise kimpale voita höyrytetyn parsa- tai kukkakaalin päälle. Sekoita.
  4. Maustevoi on loistava peruna- tai juuresmuussin maustaja. Sekaan vaan ja reilusti.
  5. Sulata maustevoita valmiiksi pienessä kattilassa ja kaada kastike kanan, kalan tai perunoiden päälle.
  6. Ranskalaiset suorastaan rakastavat maustevoilantteja. Uuh!
  7. Entäs sitten hampurilainen! Vola ja voilastulla aateloitu!
  8. Sujauta viipale voita broilerin koipireiden nahan alle.
  9. Voitele lämpimäksi voileiväksi tarkoitettu leipä maustevoilla, täytä toivomillasi täytteillä ja uunita.
  10. Voitele pieni lehtitaikinalevy ohuelti maustevoilla, johon on sekoitettu parmesanraastetta. Leikkaa sentin viipaleiksi pitkittäin, rullaa kiepille ja paista kullanruskeiksi n. 200 asteessa.

Nyt on sinun vuorosi. Kommenttiloota odottaa.

****

Maustevoi valkosipulilla ja persiljalla

200g voita
3 valkosipulinkynttä (2 jos kynnet ovat valtavia)
1/2 tl (yrtti)suolaa
3/4 dl persiljasilppua
1 tl limetin mehua
hieman limetin raastettua kuorta

Ota voi huoneenlämpöön pehmenemään. Kuori valkosipulinkynnet ja tee kynsistä niin pientä sipellystä kun ikinä osaat. Silppua pienen pieneksi myös persilja. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi. Lusikoi massa halutessasi tuorekelmupalasen päälle, kääri kelmu kiinni ja muotoile pötkyläksi. Voit myös laittaa maustevoin kulhoon. Laita joka tapauksessa voi maustumaan jääkaappiin. Jääkaapissa voi säilyy hyvänä muutaman päivän. Pakastimessa voipötkö säilyy hyvin ja jäisenäkin vuoleminen onnistuu hyvin. Siivuttaminen onnistuu helposti käyttämällä veistä ensin kuumassa vedessä.

****